Kako potovati sam?

Man with backpack walking on pathway between field at daytime
Foto: Clem Onojeghuo iz Pexels

Solo potovanja se zdijo strašljiva. Za vse si odgovoren sam, veliko je načrtovanja in še dolgčas ti je. Toda, če potuješ sam, svet spoznavaš iz drugačne perspektive, kot če se odpraviš na potovanje s skupino prijateljev. Si razmišljal, da bi se končno nekam podal sam? Po svoje? Ti prav pride kakšen nasvet?

Kje začeti?

Vsekakor naj te solo potovanje ne odvrne, vredno je! Najpomembnejši del je predhodno planiranje. »Ja ampak jaz sem bolj free spirit in kar malo grem in raziskujem,« mi reče marsikdo – in s tem ni nič narobe. Vsakemu posamezniku odgovarja različen nivo strukturiranosti potovanja. Nekateri rezervirajo vsa prenočišča, vstopnice in karte tedne v naprej. Ogledajo si tudi, v kateri restavraciji bodo jedli in v katerem parku počivali. Drugim je mar le, da imajo letalsko karto.

Person standing facing body of water with hills at distance
Foto: Tirachard Kumtanom iz Pexels

Ne glede na to, kam na spektru organizacije spadaš, obstajajo določene stvari, o katerih se preprosto moraš predhodno pobrigati. Tudi, če se znajdeš v težavni situaciji, te ne pretrese toliko, če v naprej predvidiš, da bi se lahko zgodila in se nanjo pripraviš. Tvoje potovanje bo zato manj stresno in ne tako strašljivo, kot se morda sprva zdi. Pokrijmo nekaj osnov.

Kako z denarjem?

Že samo znotraj Evropske unije nekatere države ne podpirajo evra in imajo svojo valuto. Če se zanašaš na uporabo kreditne kartice, se lahko opečeš, saj ti nekateri prodajalci zaračunajo dodaten nekoliko prirejen menjalni tečaj. Če te POS terminal vpraša, v kateri valuti bi rad plačal, je navadno bolje izbrati lokalno.

Kaj pa gotovina? Zagotovo je praktično imeti pri sebi nekaj gotovine – računati moraš na to, da si ne boš mogel sposojati od tistega prijatelja, ki vedno pride preveč pripravljen. Nekatere države še vedno preferirajo gotovinsko poslovanje ali pa je to lahko specifično značilno za določene storitve. Z gotovino boš najverjetneje moral plačevati v taksijih, klubih, manjših samostojnih trgovinicah, na ulici in pa predvsem v tako imenovanih retail shopih – ki pogosto obratujejo izven delovnega časa in včasih tudi nekoliko ilegalno.

Using a ATM - Hand pressing number
Foto: Eduardo Soares iz Unsplash

Gotovino izmenjaj že doma, če se da na svoji matični banki, saj ti ne bo zaračunala dodatnih stroškov menjave. Če pozabiš in te na to spomnijo table menjalnic na letališču, boš za storitev odštel nekaj lepih odstotkov. Cenejša opcija je lahko dvig gotovine na bankomatu, saj ti nekatere banke omogočajo neomejeno število ali vsaj nekaj brezplačnih dvigov v tujini. Tudi o tem se predhodno pozanimaj v bližnji poslovalnici.

Nakup SIM kartice in naročnine

Če tvoj telefonski paket ne vključuje mednarodnih klicev in sporočil (ali pa jih vključuje premalo), je vredno razmisliti o nakupu SIM kartice ter neke osnovne naročnine. Zneski variirajo glede na dolžino tvojega potovanja in tvoje potrebe. Za navigacijo, iskanje specifičnih lokacij in informacij – delovnih časov trgovin in muzejev – boš potreboval mobilne podatke.

Mednarodno podatkovno gostovanje je precej dražje kot klici ali sporočila. V večjih mestih je pogosto na voljo brezplačen wifi, ki pa ne zagotavlja dobre povezljivosti, močne povezave ali varovanja osebnih podatkov pri spletnem brskanju ter nakupovanju. Pogosto se povezava tudi prekine in zahteva ponovno vzpostavitev po določeni uporabljeni količini podatkov. Skratka, če potuješ sam in se znajdeš v težavah, zna biti nevarno, če se ne moreš povezati z zunanjim svetom, z domačimi ali prvo pomočjo. Razmisli o nakupu kartice, če potuješ izven EU, kjer so tarife dražje, teren pa bolj nepoznan in različen od domačega.

Kaj naredim, da me ne okradejo?

men, poor, homeless
Foto: Prettysleepy iz Pixabay

Varnost je ena glavnih skrbi, s katerimi se srečajo solo popotniki in marsikoga odvrne od novih pustolovščin. To velja še posebno za ženske, ki so pogosta tarča napadov. V evropskih prestolnicah zlahka naletiš na žeparje. Ulični tatovi radi turistom izmaknejo stvar ali dve, sploh če se ti ne potrudijo, da bi jih zavarovali. Bodi pozoren, da tvoje imetje (denarnica, telefon) ne štrli iz žepov jope ali jakne, tudi slučajno ga ne nosi zataknjenega v zadnji žep na hlačah.

Nekateri se poslužujejo tudi grab and run tehnike, h kateri lahko spada rezanje naramnic torb ali celo nahrbtnikov. Tako imenovani slasherji ti prerežejo dno torbe, da ven hitro padejo težki in ponavadi več vredni predmeti – zato pozabi na tlačenje denarnice in potnega lista na dno. Najvarnejša in udobna opcija (še posebno v hladnejšem vremenu) je nošenje prsne torbice oziroma malega »fanny packa«. Gre za tanko torbico, ki jo lahko nosiš okrog pasu ali diagonalne čez prsi pod jakno. Tako si lahko prepričan, da do tvojih dragocenosti nihče nima dostopa, niti možnosti nenadnega izmika.

Ne odgovarjaj ljudem, ki ti na ulici kaj prodajajo in se čim prej oddalji proč od njih. Odzivanje na njihova vprašanja te lahko zamoti, vmes ko ti nekdo izmakne denarnico iz torbe. Žeparji pogosto delujejo v paru ali v skupinah! Računajo na tvojo nepozornost na točno specifičnih lokacijah – pred velikimi spomeniki ali cerkvami, ki jih boš zagotovo fotografiral, v gneči na metroju ali avtobusu, na najbolj prehodnih in polnih ulicah, kjer se ljudje prerivajo in hitijo. To je popolna priložnost za grab&run akcijo. Kljub temu najbrž ne boš takoj opazil, da si bil okraden, saj delajo na zelo pretkan način. Žeparji te ne bodo napadli, oskubili te bodo potiho in mimogrede – zato oči na peclje!

Kaj pa ponoči?

Velikokrat slišimo nasvet: ponoči ne hodi sam okoli. Seveda je na mestu, saj ponoči na nas preti več nevarnosti. Toda ali to pomeni, da se moraš, ko pade mrak skriti v hostel in nikoli izkusiti nočnega življenja mesta, ki ga obiskuješ? Na določenih mestih DA. V nevarnih okrožjih je bolje ne tvegati in obdržati celo glavo na ramenih. O stopnji kriminala v določenem kraju se pozanimaj pred svojim potovanjem in temu primerno splaniraj svoje aktivnosti. Kljub temu je večina evropskih prestolnic ponoči precej varna, če znaš dobro poskrbeti zase in biti previden.

Bodi pozoren kje in kako se premikaš. Enkrat, ko sonce zaide, se je pametno gibati v bolj polnih delih mesta – gneča je hkrati tvoja prijateljica in sovražnica! Kjer so ljudje, lahko kričiš na pomoč. Napadalci se zaradi izpostavljenosti in pozornosti mimoidočih odmaknejo in zbežijo. V primeru, da te nekdo napade in zahteva tvojo denarnico, mu jo boš preprosto moral izroči – zato si je pametno pripraviti »lažnivo denarnico«, ki jo napolniš z nekaj starimi dokumenti (kakšno dijaško kartico ali prazno urbano), kakšnim starim računom in nekaj drobiža. To napadalcu predaš in se ga hitro znebiš, saj si v resnici oba enako močno želita hitro zaključiti z interakcijo in se spraviti iz nevarnega položaja.

Pozanimaj se, katere soseske so bolj varne. Če načrtuješ zadrževanje v mestu ponoči, se pojdi tja. Izogibaj se parkov, industrijskih con in ozkih praznih temačnih ulic.

Dekleta razmislite o nakupu solzivca ali piščalke za posilstvo. Tudi, če je ne uporabiš, se boš z njo na obeskih za ključe počutila bolj varno in pripravljeno.

Not so solo

Na potovanjih nisi v resnici nikoli popolnoma sam. V mestih te obkroža gneča, v gorah srečuješ ostale pohodnike, še v džungli imaš kosmato družbo. Ljudi se ne moreš izogniti in nanje nikakor ne glej zgolj kot na potencialno nevarnost. Vsak te ne bo poskušal oropati ali te zvleči za sosednji kot, da ti ukrade ledvico. Bodi pameten in pozorno preučuj človeka, ko se pogovarja s tabo.

Nauči se ločevati turiste od domačinov. Prve prepoznaš po njihovih izstopajočih oblačilih, raznih napisih na majicah ali torbah ter še pogosteje po vedenju; fotografiranju pred velikimi turističnimi znamenitostmi, kupovanju cenenih spominkov v predragih trgovinah in padanju v turistične pasti kot je na primer obiskovanje restavracij na glavnih trgih ali avenijah. Lahko se odločiš ali jih boš posnemal ali storil ravno obratno ter se jih izogibal. V slednjem primeru boš privarčeval več denarja.

boy, photographer, camera
Foto: ninocare iz Pixabay

Če si izgubljen, vprašaj za smer. Kadar si v dvomih, se obrni na domačine in zaupaj njihovemu nasvetu. Opazuj, v katerih barih se zadržujejo, kaj naročajo v restavracijah. Ne stremi zgolj k iskanju podobnosti s svojo kulturo in njenega približka – recimo naročanju podobne hrane. Poskušaj imeti imersivno izkušnjo, razumeti lokalne konflikte in probleme ter ne glej samo blišča lepih trgovin in na pladnju ponujene prežvečene turistične ponudbe. To najbolje doživiš preko pogovorov z lokalnim prebivalstvom. Bodi odprt in prijazen ter pripravljen priskočiti na pomoč. Tako boš lahko sklenil nova prijateljstva, ki bodo med tabo in obiskanim krajem spletla vezi, ki bodo trajale tudi po tem, ko se vrneš nazaj domov. Lokacijo boš spoznal na veliko bolj oseben način, ki te bo obogatil z več informacijami, kot bi te sicer zaprtega v prijeten mehurček s prijatelji.

Vzemi si odmor

street, restaurant, cafe
Foto: vrolanas iz Pixabay

Solo potovanje je izjemno zahtevno, sploh če to počneš prvič. Utrudi te celodnevna skrb za varnost na ulici, izbiranje restavracije ali načrtovanje optimalne poti po mestu. Gre za to, da si izpostavljen popolnoma novemu okolju – tvoji možgani cel dan procesirajo informacije o novih prostorih in njihovi ureditvi, o obnašanju ljudi, nepisanih kulturnih pravilih in o novih okusih in vonjavah. Mentalni utrujenosti sledi še fizična, saj ponavadi veliko hodimo ali pa nosimo s seboj veliko prtljage. Ko začutiš, da se tvoje baterije praznijo, si vzemi odmor. Pojdi v park in si spočij na klopici. Podaljšaj svoje kosilo ob dobri knjigi (videl boš, da se sploh ne rabiš z nekom ob jedi pogovarjati in da ni socialno nesprejemljivo jesti sam). Prevetri dežni naliv v topli kavarni s čajem v roki. Četudi čutiš pritisk, da si moraš v kratkem času ogledati čim več, se mu upri. Tvoje potovanje konec koncev ni turistični maraton ob katerem se potiš in dobivaš zoprne žulje. Kakšno znamenitost lahko tudi izpustiš in namesto tega uživaš počasneje in reflektiraš o že videnem. Opazil boš, da te vsakodnevne dejavnosti v novem okolju ne bi toliko utrudile, če bi bil obkrožen s prijatelji ali znanci. Z ljudmi, ki si s tabo delijo isto kulturo in zato tudi novo izkušajo na podoben način. Sedaj se znajdeš sam pred celim svetom novosti. Njegovo raziskovanje je intenzivno in naporno, a hkrati nagrajujoče. Sam boš dajal veliko več pozornostim malim podrobnostim, ki bi ti sicer ušle in se s tem veliko več naučil – o destinaciji in o samemu sebi.

Za še več uporabnih nasvetov, si lahko ogledaš spodnji video, ki vsebuje zanimive ideje o uporabi tehnologije na solo potovanju.

Intro to Solo Travel: Tips for Your First Time Traveling Alone

Prejšnji članekBomo danes dobili prvo predsednico države ali nas bo ponovno zastopal moški?
Naslednji članekSe lahko Slovenija veseli svoje bonitetne ocene?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.