Bomo danes dobili prvo predsednico države ali nas bo ponovno zastopal moški?

Oseba meče volilni listek v škatlo pred slovensko zastavo
Foto: Rawf8 iz iStock

V nedeljo bomo v drugem krogu predsedniških volitev dokončno odločili o nasledniku oziroma naslednici Boruta Pahorja. Ker nihče od sedmih predsedniških kandidatov v prvem krogu volitev ni prejel absolutne večine glasov, se bomo v nedeljo odločali med kandidatoma, ki sta prejela največ glasov. Nas bo naslednjih pet let vodil in zastopal Anže Logar ali bo Nataša Pirc Musar postala prva predsednica Slovenije?

Preobrat v drugem krogu?

V prvem krogu predsedniških volitev, ki je bil 23. oktobra, je volilo 876.687 oziroma 51,74 odstotka volilnih upravičencev. Največ glasov je prejel Anže Logar, in sicer 33,95 odstotka. Na drugo mesto se je uvrstila Nataša Pirc Musar z 26,88 odstotki. Zato bo v nedeljo na glasovnicah pod številko 1 Logar in pod številko 2 Pirc Musar.

Če bodo volivci volili, kot je pokazala javnomnenjska raziskava, ki jo je za RTV Slovenija izvedla agencija Valicon, pa se bodo karte v drugem krogu premešale. V anketi je namreč 34,2 odstotka vprašanih odgovorilo, da bi volili Anžeta Logarja, za Natašo Pirc Musar pa bi jih 43,5 odstotka.

Slaba četrtina vprašanih ne bi dala glasu nobenemu izmed njiju – oddali bi neveljaven listič, ne bi se udeležili volitev, niso želeli odgovoriti ali pa niso odločeni. Izmed tistih, ki so odgovorili, bi torej Nataša Pirc Musar prejela 56 odstotkov glasov, Anže Logar pa 44 odstotkov.

Prejšnji članekZnan datum izida serije The Last of Us
Naslednji članekKako potovati sam?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.