Če se Slovenec ali Slovenka poročita z državljanom druge države, je ta najpogosteje iz …

Pair of golden wedding rings on white textile background with copy space. Engagement ring with diamond on fabric backdrop. Symbol of love and marriage.
Foto: Konstantin Aksenov iz iStock

Pandemija bolezni covida-19 je v družbi povzročila številne izzive in spremembe tudi pri sklepanju zakonskih zvez. Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja virusa je bilo namreč število sklenjenih zakonskih zvez v prejšnjih dveh letih nekoliko manjše kot običajno. V letu 2022 pa je ponovno prišlo do večjega števila sklenjenih zakonskih zvez, saj jo je sklenilo 14 % več parov kot leto prej ali 30 % več kot dve leti prej. Poročilo se je namreč 6.768 parov.

Najbolj priljubljen termin za poroko

Najbolj priljubljen poročni dan v Sloveniji leta 2022 je bila sobota, saj je bilo ob sobotah kar 3.994 porok, kar predstavlja več kot polovico vseh porok oziroma 59 %. Izjemno popularna je bila sobota 18. junij, ko se je poročilo kar 199 parov. V mesecu juniju je bilo sklenjeno tudi največje število zakonskih zvez, število porok je namreč preseglo 1.000, bilo jih je kar 1.031. Mesecu juniju sledita julij z 953 in avgust z 900 sklenjenimi zakonskimi zvezami. Najmanj priljubljeni mesec za poroke je bil januar, takrat je bilo sklenjenih le 156 zakonskih zvez. V povprečju pa je bilo v letu 2022 sklenjenih 19 zakonskih zvez na dan.

Beautiful Bride and Groom During an Outdoors Wedding Ceremony on an Ocean Beach at Sunset. Perfect Venue for Romantic Couple to Get Married, Exchange Rings, Kiss and Share Celebrations with Friends.
Foto: gorodenkoff iz iStock

Se moški res poročajo pozneje kot ženske?

Statistika nam razkriva, da so ženini ob izreku usodnega da v poprečju stari 37,3 leta, kar je skoraj dve leti in pol več od nevest, ki so v povprečju stare 34,9 leta. Ženini so torej ob sklenitvi zakonske zveze povprečno starejši od nevest. Večina zakonskih zvez je bila prva tako za ženina kot tudi za nevesto, saj se je kar 89 % ženinov (6.006) in 88 % (5.971) nevest poročilo prvič.

Raznolikost in državljanstvo novoporočencev

Podatki iz leta 2022 še razkrivajo, da se večina zakonskih zvez v Sloveniji sklene med državljani Republike Slovenije. 81 % porok je bilo med ženinom in nevesto, ki sta bila državljana Republike Slovenije. Pri 8 % porok je bila nevesta državljanka Slovenije ženin pa državljan druge države. Prav tako je bilo 8 % zakonskih zvez sklenjenih med ženinom, ki je državljan Slovenije, in nevesto, ki je državljanka druge države. V obeh primerih je bilo najpogostejše državljanstvo Bosne in Hercegovine.

Pri 4 % sklenjenih zakonskih zvez pa je šlo za pare, ki so bivali v Sloveniji, a so imeli državljanstvo druge države. Pomembno je omeniti tudi statistične podatke o istospolnih partnerskih zvezah. Sklenjenih je bilo 54 istospolnih partnerskih zvez, pri čemer se je za poroko odločilo 25 moških in 29 ženskih parov.

Junior novinar

VIRstat
Prejšnji članekPretresljiva nočna fotografija ni več plod naključij
Naslednji članekKonec obdobja: Partis je ugasnil

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.