Pretresljiva nočna fotografija ni več plod naključij

Kadarkoli ste se zazrli v zvezdnato nebo, ste začutili neizmerno željo, da bi prizor posneli in v njem vedno znova uživali. Toda to je lažje reči, kot storiti. Vsaj bilo je. Dokler na sceno ni stopil prvak nočne fotografije, pametni telefon Huawei P60 Pro!

Nočna in še posebej astrofotografija je trd oreh celo za profesionalne fotografe, česar se zelo dobro zaveda Uroš Fink. Njegova strast je v dveh letih iz hobija prerasla v napol profesionalno dejavnost, ki mu poleg zadovoljstva prinaša užitke. Samo ugibamo pa lahko, koliko časa in naporov je bilo vloženega v piljenje znanja in veščin, ki so nujne za to fotografsko zvrst. Toda splačalo se je, o čemer pričajo njegove številne nagrade. Med njimi Uroš z veseljem poudarja, da je bil že tretje leto zapored izbran med 25 najboljših fotografov Rimske ceste na svetu. Pričujoča fotografija razkriva, da nominacija niti približno ni naključna.

Kljub lahkotnosti, ki jo fotografija izžareva, pot do nje ni preprosta. Nočni način v pametnih telefonih ni od včeraj, poznamo ga že kar nekaj let, kakor tudi sposobnost lepljena več fotografij v eno, toda šele nedavno je bil dosežen še en pomemben mejnik. Skrivnost je v zvezdah, v njihovih svetlobnih žarkih in sposobnosti kamere, da jih zazna in ovrednoti. V tem grmu tiči skrivnost sposobnosti pametnega telefona P60 Pro. Natančneje v izredno široki zaslonki objektiva glavne kamere, skozi katerega do tipala pride več svetlobnih fotonov, ki so do Zemlje potovali na milijone ali celo milijarde let. Fotografi, ki prežijo nanje, so tako v roke dobili izredno zmogljivo orodje.

Prednost sodobnih pametnih telefonov je nočni način fotografiranja, s katerim nočne prizore, zvezdnato nebo, panorame ali zanimive urbane prizore posnamete, kakor radi pravimo, iz roke. Dovolj je, da P60 Pro obrnete proti želenemu prizoru, ga kadrirate, pritisnite na sprožilec in krajši čas telefon držite povsem pri miru. Posnel bo več različno osvetljenih fotografij ter jih združil v eno, katere kakovost in videz vas bosta zagotovo presenetila. A če bi radi v celoti izkoristili njegove zmogljivosti, morate stopiti na pot, po kateri hodijo profesionalni fotografi. Uporabo stativa, v katerega telefon vpnete, da je med snemanjem popolnoma pri miru, dolgega časa osvetlitve, zajem v surovem formatu (RAW), ki ga omogoča profesionalni način fotografiranja, ter naknadno obdelavo fotografij s programi za grafično urejanje.

Čeprav je Uroš Fink, da bi posnel to izredno in čudovito fotografijo, uporabil profesionalno opremo, ki je večina od nas nima, je presenečen in navdušen nad zmogljivostjo, ki jo ponuja P60 Pro. Poleg izredno zmogljivega nočnega načina velja omeniti še fizično veliko tipalo glavne kamere, ki je ravno tako zaslužno, da telefon zajame več svetlobe ter fizično spremenljivo zaslonko, zaradi katere so fotografski triki bolj naravni. Razen glavne kamere je svetlobno nadpovprečna občutljiva še telefoto kamera, ki omogoča osupljive fotografije oddaljenih predmetov in je zaradi tega nadvse uporabna tudi v nočnih razmerah. Povedano drugače: tako vsestransko zmogljivega telefona še niso naredili, zato ne čudi, da je uvrščen na vrh lestvice najboljših fotografskih pametnih telefonov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.