Cepivo za covid-19 na voljo samo za bogatejše?

Zadnje dni je javnost pretresla novica o oteženi distribuciji cepiva, Svetovna zdravstvena organizacija pa je med drugim tudi opozorila na še pomembnejše dejstvo: nastaja namreč velika vrzel med bogatimi in revnimi državami pri cepljenju proti covidu-19. V najrevnejših državah so namreč cepili samo 25 ljudi, medtem ko je dozo cepiva v razvitejših državah prejelo že 39 milijonov ljudi.

Generalni direktor organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus je opozoril na nepravično distribucijo cepiv v škodo revnejših držav ter pri tem poudaril, da bodo prebivalci teh držav za to plačali z življenjem. Prav tako je bil kritičen do proizvajalcev cepiva, ki naj bi prednost dajali bogatejšim državam in si tako prizadevali za višji zaslužek.

Coronavirus: WHO tells rich countries to stop cutting vaccine queue

Svetovna zdravstvena organizacija tako poziva, naj se države držijo globalne sheme za pravično deljenje cepiv Covax, ki se bo začela izvajati naslednji mesec. Za zdaj se je k delitvi cepiva zavezalo že 180 držav. Tako bodo države skupaj z donatorji in Svetovno zdravstveno organizacijo pomagale plačati cepivo tudi za kar 92 držav, ki si tega ne morejo privoščiti.

svet in cepivo

Dr. Tedros je še poudaril, da je sistem »najprej jaz, nato drugi«, po katerem se trenutno deli cepivo, zelo škodljiv ne samo za prebivalce revnejših držav, temveč lahko povzroči tudi višanje cen cepiva.

VIRbbc
Prejšnji članekKoliko stane tekstopisec za pisanje besedil / člankov?
Naslednji članekFaks je le ena od možnosti po koncu srednje šole

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.