Faks je le ena od možnosti po koncu srednje šole

Oktobra bo na faks zakorakalo več tisoč zdaj že bivših dijakov, ki bodo začeli odkrivati nov svet in pridobivati nova znanja. Nekateri pa se odločijo za pot v življenju, ki ne vključuje univerzitetne izobrazbe. Pogledali bomo, kako lahko ti vseeno pridobivajo znanje in izkušnje. So te možnosti raznolike in kako močno alternativo faksu predstavljajo, ko je treba poiskati službo?

Nisi manj vreden, če ne greš na faks

Faks za mnoge ni edina želja, ki jo imajo v življenju, in to je vsekakor dobro. Za veliko služb faks sploh ni potreben ali pa sploh ne obstaja, zato ne smemo nikoli poniževati tistih, ki se na faks ne vpišejo. Kot pravi mnogo pregovorov, ne smemo razmišljati o odločitvah drugih ljudi, saj ne poznamo njihovih razlogov.

Služba ali izobrazba? Možno je oboje.

Izobraževanje odraslih in izredni študij sta nekaj, kar lahko predvsem zaposlenim osebam ponudi možnost nadaljnje izobrazbe. Te je poleg svojega bodočega poklica veselilo še kaj, o čemer bi se rad izobrazil in izvedel več? Preglej možnosti na fakultetah in srednjih šolah ter se pozanimaj o dodatnem izobraževanju ob svoji službi. Poleg novih znanj boš imel z opravljenim izobraževanjem več možnosti zaposlitve in najverjetneje tudi višji dohodek.

Ena izmed bolj priljubljenih odločitev je tudi prostovoljstvo, ki pa ga lahko počneš tudi ob faksu. Pomembno je le, da si s srcem pri stvari.
Ena izmed bolj priljubljenih odločitev je tudi prostovoljstvo, ki pa ga lahko počneš tudi ob faksu. Pomembno je le, da si s srcem pri stvari.

Delo zastonj? Zakaj že?

Praksa in pripravništvo sta nekaj, kar mnoge vrže iz tira, saj sta največkrat neplačani opravili. Plačila v denarju velikokrat ni, dobiš pa izkušnje, priporočila, poznanstva in to je nekaj, kar na dolgi rok pomeni veliko več. O teh možnostih je zato pametno dobro razmisliti. Žal moramo v obzir vzeti tudi naše finančno stanje. V kolikor pa prakso in pripravništvo sprejmeš, ju moraš jemati z isto mero profesionalnosti, kot bi jemal službo ali plačano delo.

S prostovoljstvom do osebne sreče

Enako se loti tudi prostovoljstva, ki ne predstavlja le službene obveznosti, ampak tudi osebno zadovoljstvo. Dobrodelne organizacije ponujajo številne možnosti prostovoljstva, dobrodelnosti pa se lahko lotiš čisto sam. Prostovoljci v zavetiščih za živali pomagajo pri hranjenju živali in skrbi zanje. Prostovoljci v bolnišnicah in domovih za starejše pa pomagajo ljudem ponovno uživati življenje.

Čeprav je dobro delo nekaj, kar moramo kot ljudje početi vsak dan, je prostovoljstvo tisto, ki ti bo pomagalo pri kasnejši zaposlitvi. Kot pri praksi in pripravništvu boš pridobil izkušnje, poznanstva in priporočila, ki jih mnogi delodajalci visoko cenijo.

Vsekakor pa ne smemo zanikati, da je univerzitetna izobrazba velik del našega vsakdana. In tako moraš tudi ti močno razmisliti o tem, ali se boš odločil za odhod na faks ali ne.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekCepivo za covid-19 na voljo samo za bogatejše?
Naslednji članekStopnje izobrazbe in pridobljeni nazivi

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.