Črni petek je pred vrati – izkoristi popuste

Črni petek ali black friday z visokimi popusti že tradicionalno odpira sezono predbožičnega nakupovanja tudi v Sloveniji. K nam je prišel iz ZDA, kjer ga praznujejo od zloma borze na zadnji petek v novembru, to je en dan po zahvalnem dnevu. Letos bo to 26. novembra, popusti pa so se že začeli.

Kje izkoristiti nore popuste?

Visoke popuste na črni petek ponujajo praktično vse trgovine (razen živilskih), tako fizične kot spletne. Zato se črni petek splača izkoristiti za nakup bele tehnike in elektronskih naprav, saj lahko pri nakupu prenosnega računalnika prihraniš do 300 evrov. Za nakup oblačil lahko sicer izkoristiš tudi posezonske razprodaje, a se te začnejo šele v drugi polovici januarja. Če potrebuješ nov plašč že to zimo, je torej črni petek boljša izbira. Najbolj priljubljene spletne trgovine, kjer se splača preveriti ponudbo, so Amazon, Mimovrste, Big Bang, Vitapur in enaA.

Kako se izogniti nakupovalni mrzlici?

Naj te poplava popustov ne zavede: kupuj z glavo, ne z očmi. Čeprav v Sloveniji ekstremnih prizorov množičnega nakupovanja ni, marsikoga nizke cene ponesejo v drug svet (predvsem pri spletnem nakupovanju). Preden se odpraviš v trgovino oziroma pričneš s spletnim nakupovanjem, si napiši nakupovalni seznam. Ta naj bo karseda natančen (namesto oblačila napiši na primer zimski plašč in pohodne hlače) in naj vsebuje predvsem tisto, kar bi kupil ne glede na popuste. Vsekakor pa premisli tudi, kaj boš potreboval v prihodnjih mesecih. To vključuje božična darila, izdelke za nego telesa, športna oblačila in rekvizite ter morebitne prehranske dodatke (nekatere izdelke lahko kupiš na zalogo). Koristno si je določiti tudi proračun, ki ga ne smeš preseči.

Zelo dolg račun in izdelki iz trgovine

Kako najti kakovostne izdelke po najugodnejši ceni?

Predvsem pri večjih nakupih, na primer elektronskih naprav, je pomembno, da pred nakupom zbereš dovolj informacij in primerjaš cene pri različnih prodajalcih. Tudi če nakupuješ v fizičnih trgovinah, je dobro, da prej preveriš ponudbo na spletu in primerjaš tako ceno kot kakovost podobnih izdelkov. S tem prihraniš čas in se izogneš morebitnim nevšečnostim.

Na kaj je treba biti pozoren pri nakupovanju prek spleta?

Spletno nakupovanje je v zadnjem letu postalo še bolj priljubljeno. Je priročno in enostavno, a pomembno je, da pri plačevanju poskrbiš za čim večjo varnost. Najpogostejša načina plačevanja sta z debetno kartico in s kartico z odloženim plačilom (kreditno kartico). Pri takem načinu plačevanja lahko vklopiš varnostno SMS sporočilo, ki te obvesti o vseh transakcijah, opravljenih s kartico. Še ena past spletnega nakupovanja je, da izdelkov ne vidimo v živo, fotografije in opisi na spletnih straneh pa so lahko zavajajoči. Zato je priporočljivo, da kupuješ pri spletnih trgovcih, ki jim zaupaš in so kredibilni. Pri nakupu so zelo koristna mnenja kupcev in priporočljivo je, da vedno prebereš tako mnenja zadovoljnih kupcev kot tudi tistih, ki so izdelek ocenili slabše.

Plačevanje s kartico pri spletnem nakupovanju

Prejšnji članekPostani božiček za en dan!
Naslednji članekUgotovili, do kje sega izvor transevrazijskih jezikov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.