Da bi dokazal svoj prav, je zdravnik z zaščitno masko pretekel 35 kilometrov

»Se mi rosijo očala, so neudobne, me srbijo,« je le nekaj od najbolj priročnih izgovorov za nenošenje mask. Še vedno pa je najbolj priljubljen tisti klasični: »Ne morem dihati, maske me dušijo.« Da bi ovrgel to teorijo, se je angleški zdravnik odločil za zanimiv preizkus – pretekel je 35 kilometrov, ob tem pa ves čas nosil zaščitno masko in si na vsakih 30 minut izmeril vsebnost kisika v krvi.

Tom Lawton je britanski zdravnik z intenzivne nege bolnišnice v Bradfordu. Ker mu je bilo dovolj teorij, da zaščitne maske pri športnem udejstvovanju zmanjšujejo absorpcijo kisika, se je odločil za zanimiv preizkus, s katerim je želel dokazati nasprotno.

»Delam na intenzivni negi, poznam človeško fiziologijo in vem, da maske na stopnjo kisika ne vplivajo,« je za CTV News razložil Lawton. »Spraševal sem se, kako naj ljudem dokažem, da ta teorija ne drži. Nato sem prišel na idejo, da z masko pretečem 22 milj (35 kilometrov, op. a.), pri tem pa si sproti merim vsebnost kisika v krvi.«

Na vsake pol ure se je Lawton med tekom ustavil in si s preprostim oksimetrom izmeril nasičenost kisika v krvi (saturacijo, op. a.). »Izmerjene vrednosti so bile med 98 in 99 odstotki, kar je popolnoma običajna raven kisika v krvi,« je nadaljeval Lawton, ki je dodal, da med tekom ni imel nikakršnih težav z dihanjem. Normalna vrednost saturacije je sicer med 95 in 100 odstotki.

»Vem, maske zagotovo niso najbolj prijetne, sploh če jih je treba nositi več ur zapored. Razumem ljudi, ki jim maske niso všeč, a to je ena od stvari, ki nam bo v boju proti virusu zares pomagala,« je še zaključil Walton.

Junior novinar

Prejšnji članekTriki za pripravo najboljše vroče čokolade
Naslednji članekKako se približati mladim? Kaj želijo od naših storitev? Katerim blagovnim znamkam so zvesti in zakaj?

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.