Triki za pripravo najboljše vroče čokolade

Bliža se magično obdobje, čas za gledanje filmov, branje knjig, preživljanje prostih trenutkov z ljubljenimi in seveda čas za pripravo vroče čokolade. Ne rabiš iti v lokal, da lahko piješ dobro vročo čokolado, lahko jo narediš doma. Vroča čokolada ne bi smela izgledati kot čokoladni puding ali kot navaden kakav, zato obstajajo štiri zakonitosti pri pripravi najboljše vroče čokolade.

Game of Thrones

Povej že, kakšna so ta pravila?

Da si boš pripravil najboljšo vročo čokolado, ki ne bo zgoščena s koruznim škrobom oziroma si je ne boš skuhal s pomočjo praška, ki ga kupiš v trgovini, boš moral upoštevati naslednje stvari.

  • Pravilna izbira čokolade. Vedno uporabi čokolado z visokim deležem kakava. Priporoča se čokolada z vsaj 60-odstotnim deležem, najpogosteje pa se uporablja tista s 75-odsotnim deležem kakava. Da boš še bolj poudaril okus čokolade, v vročo čokolado dodaj ščepec soli.
  • Mleko in smetana. Čokolado raztopi v mešanici polnomastnega mleka IN smetane, da bo tvoja vroča čokolada gosta in bogata. Svetuje se razmerje 50:50, torej polovica smetane in polovica mleka, vendar če želiš bolj redko vročo čokolado, uporabi manj smetane. Pri veganski različici uporabi kokosovo mleko in smetano – rezultat bo vroča čokolada z okusom.
  • Ne uporabljaj zgoščevalnih sredstev. Vroče čokolade v prahu, ki jih kupiš v trgovinah, vsebujejo zgoščevalna sredstva, zato tudi končni izdelki izgledajo kot čokoladni puding.
  • Dvakrat zavri. Da bo čokolada gladka in svetleča, kakršna more biti, mora napitek dvakrat zavreti. Prvič, ko segreješ mleko in smetano ter z njima preliješ na koščke narezano čokolado in drugič, ko lonec postaviš nazaj na zmerni ogenj.

Zdaj pa recept

Za štiri osebe boš potreboval:

  • 750 mililitrov polnomastnega mleka
  • 200 gramov narezane čokolade z vsaj 60 % kakava
  • 250 mililitrov smetane
  • špecec soli
  • dodatke po želji

Najprej v kozico vlij smetano in mleko, ko tekočina zavrne jo previdno prelij čez koščke čokolade. Mešaj toliko časa, da se čokolada stopi in jo nato prelij nazaj v kozico. Počakaj, da zmes ponovno zavrne in da čokolada zabrbota. Kozico odstavi, počakaj nekaj minut in nato nalij v šalice.

Vroča čokolada

Vroča čokolada na sto in en način

Skuhano čokolado lahko obogatiš z žganimi pijačami in raznimi aromami, ki jih dodaš zmesi mleka in smetane na začetku. Kuhano čokolado lahko postrežeš tudi s penicami ali stepeno smetano, ki jo posuješ s cimetom, muškatnim oreščkom ali raznimi prelivi – čokoladni preliv, karamela, sadni preliv. Po mnenju mnogih pa je najboljša klasična vroča čokolada brez raznih dodatkov.

Prejšnji članekKako pogosto je potrebno prati posteljnino? Odgovor te bo presenetil!
Naslednji članekDa bi dokazal svoj prav, je zdravnik z zaščitno masko pretekel 35 kilometrov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.