Dan državnosti – k(d)aj je že to?

Danes praznujemo Dan državnosti, slovenski državni praznik. Na ta dan obeležujemo spomin na 25. junija leta 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Takrat smo sprejeli Deklaracijo o neodvisnosti Slovenije in Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije.

Si vedel/-a za vse zgoraj podane informacije že pred branjem? Gotovo nisi edini/-a, ki moraš vsake toliko časa osvežiti spomin o tem, za kaj točno je danes državni praznik in dela prost dan.

Ena izmed raziskav Fakultete za družbene vede je pred leti poročala o najslabšem poznavanju slovenskih praznikov med študenti in potrdila, da tovrstno znanje s starostjo upada. Med razlogi za to navajajo izrazito pomanjkanje ali celo neobstoj domoljubnih elementov v času izobraževanja po srednji šoli. Da se današnji dan ne bo odvil zgolj kot »podaljšek vikenda«, ti spodaj puščamo nekaj zanimivih dejstev o spremembah od rojstva naše države do današnjega dne.

1. V letu 1992 so bili glavni izvozni proizvodi Slovenije cestna vozila, obleka ter električni stroji in naprave. V 2017 ostajajo cestna vozila in električni stroji in naprave, na tretjem mestu pa so bili farmacevtski proizvodi.

2. Napredek je opazen tudi pri ravnanju z odpadki in sicer smo v letu 2017 ločeno zbrali 70% vseh odpadkov, v letu 1991 pa zgolj 8,6%.

3. V letu 2017 smo našteli 3,5 × več turistov kakor leta 1991 in tako zabeležili kar 4,9 milijona obiskov.

4. Cene so se zvišale, a zvišale so se tudi plače. Povprečna plača iz leta 1991 je znašala 157 €, v letu 2016 pa 1013 €. Iz spodnje tabele lahko primerjaš čas dela, ki smo ga namenili za nakup določene dobrine v letu 1991 in 2017.

5. Prvega januarja leta 1991 je bila povprečna starost prebivalcev Slovenije 35,9 leta, letos pa 43,2 leta. Življenjska doba se podaljšuje in tako lahko deklice rojene v letu 2017 pričakujejo, da bodo doživele 83,7 leta, dečki pa nekaj več kot 78 let.

Ekipa portala vam želi lep, miren in v krogu najdražjih preživet slovenski praznik!

Prejšnji članekŠtudent študentu: izpitno obdobje in stres
Naslednji članekMoskva, jaz prihajam na Mundial!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.