Demi Lovato pravi, da ni ne moški ne ženska

Pred kratkim je priljubljena pevka Demi Lovato oznanila, da se identificira kot nebinarna oseba, torej ni ne moški ne ženska in uporablja zaimka they/them. Demi je le ena izmed mnogih, ki se identificira kot nebinarna oseba, saj se v zadnjem času vedno več oseb odloča za takšno identiteto. Nebinarna identiteta namreč omogoča osebi, ki se počuti ujeta v binarni sistem spolov, da se sprejme takšno, kot je.

Spol, ki je pripisan ob rojstvu, je določen glede na videz zunanjih genitalij, saj medicina in biologija pripisujeta spol izključno na osnovi telesnih značilnosti, brez upoštevanja samoidentifikacije. Če se oseba identificira s spolom, ki ji je bil pripisan ob rojstvu, jo imenujemo cisspolna oseba. Cis je latinska predpona, ki pomeni na isti strani in je bila vpeljala sredi devetdesetih let s strani aktivistov in aktivistk na področju transspolnosti. Nebinarnost pa je spolna identiteta, ki se ne umešča znotraj binarnega sistema. Lahko se identificira kot oseba z dvema ali več spoloma, lahko pa tudi kot oseba brez spola. Ker se osebe ne opredelijo ne kot moški ne ženska, tudi ne želijo uporabljati zaimkov, ki bi jih kategorizirali, zato je pomembno, da osebo vprašamo, katere zaimke uporablja zase in s katerimi zaimki želi, da jo naslavljamo. V angleščini je to precej bolj preprosto, saj obstaja zaimek (they /them), ki je spolno nevtralen. Na Madžarskem imajo en zaimek, ki ga uporabljajo za vse osebe. V slovenščini tega ne poznamo, saj poznamo moški, ženski in srednji spol. Večina bi nas pomislilo, da nebinarno osebo torej naslavljamo s srednjim spolom, vendar imamo uporabo tega za objektivizacijo spola. V Sloveniji osebe tako največkrat mešajo zaimke in s tem skušajo razbiti predstave glede spolnih identitet.

Kljub temu da se o transspolnosti vedno več govori o javnosti, so transspolne osebe še vedno večinoma razumljene tako, kot da gre za ljudi s spolno deviacijo in so v svetu marginalizirane. Še vedno velja za družbeno normo zahteva, da se opredelimo kot eden od dveh spolov. Transspolna oseba pa zaradi tega občuti neskladje, neujemanje in spolno disforijo.

Tako osebe, ki sprejemajo spol, ki jim je bil pripisan ob rojstvu, kot osebe, ki se definirajo kot nebinarne, si želijo sprejeti same sebe in uživati življenje, zato je pomembno, da kljub razlikam med nami spoštujemo drug drugega in skušamo človeka videti kot človeka, ne glede na njegov zaimek.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.