Kako varno seksati?

Pomembno je, da mlade izobrazimo o tem, da je varen seks izredno pomemben. Ne glede na to, ali menjavaš partnerje ali pa si v resni zvezi, vedno poskrbi za varen seks, preden se z nekom podaš v posteljo, saj nikoli ne veš, kakšne bolezni lahko človek prenaša.

Kaj je varen seks?

Spolni odnos s samo enim partnerjem, za katerega si tudi ti edini partner, v primeru, ko nobeden od vaju nima spolno prenosljive bolezni, velja za varen spolni odnos. Veliko zdravnikov pa celo verjame, da varen seks sploh ne obstaja. Edini varen spolni odnos je tisti, ki ga sploh ni, saj vsak spolni kontakt lahko povečuje tveganje za bolezni.

Poljubljanje naj bi bilo sicer varno, a če imaš herpes ali kakšno drugo bolezen, ki se prenaša s slino, potem tudi to ni varno.

Kondomi so tisti, ki naj bi te varovali pred spolno prenosljivimi boleznimi. Sicer res preprečujejo prenos nekaterih bolezni, kot so herpes, klamidija in gonoreja, vendar pa je možno, da ne preprečijo sifilisa, HIV-a ali genitalnih bradavic.

Uporabi kondom!

Nasveti

Da pa te ne prestrašimo popolnoma, smo pripravili nekaj nasvetov za čim bolj varen seks.

Najbolje je, da si spolno aktiven samo z enim partnerjem, ki je spolno aktiven samo s tabo, saj s tem poskrbiš, da se možnost za okužbo precej zmanjša. Sledi spodnjim nasvetom, ki ti bodo pomagali prakticirati bolj varen seks:

  • Preden seksaš z novim partnerjem, dobro premisli. Najbolje je, da se pogovorita o zgodovini spolnih bolezni in uporabi drog.
  • Ko seksaš, vedno uporabljaj kondom. Izberi moški kondom, ki je izdelan iz lateksa ali poliuretana. Če je kdo od vaju alergičen na lateks, uporabi samo takšnega, ki je iz poliuretana.
  • Kljub temu da so študije pokazale, da nonoxinol-9 spermicid ubija HIV, pa še ni bilo dokazano, da spermicidi sami ali tisti na kondomih dejansko ščitijo pred HIV-om. Obstajajo tudi podatki, da nonoxinol-9 lahko povečuje prenašanje HIV-a, a kondomi iz lateksa z ali brez spermicida naj bi pomagali pri preprečitvi prenašanja virusa HIV.
  • Pri oralnem seksu je najbolje, da partner uporabi kondom.
  • Izogibaj se pitju alkohola in zlorabi drog, saj to povečuje možnost, da boš seksal brez zaščite.
  • Prha po seksu ne bo pomagala, saj ne preprečuje prenašanja spolnih bolezni. Lahko celo povrzoči, da se infekcija razširi globlje v reprodukcijski trakt ali odplakne stran zaščito spermicidov.
  • Ženske morajo redno delati PAP teste, oba spola pa morata večkrat na testiranja za spolno prenosljive bolezni.
  • Opazuj partnerjevo telo. Bodi pozoren na žulje, izpuščaje, rane ali gnojne izpuščaje.
  • Tudi svoje telo preverjaj in poišči znake žuljev, izpuščajev, ran ali gnojnih izpuščajev.

Moški pri avtomatu za kondome, iz katerih letijo kondomi

Še nekaj drugih nasvetov

Komunikacija je ključ

S partnerjem bodi odprt in iskren o svojih prejšnjih izkušnjah in mu povej, da želiš zaščiten seks. Najbolje je, da se odprto pogovarjata o tem, s kom vse sta bila pred tem, ali imata kakšne spolne bolezni in ali sta se testirala.

Odpovej se seksu

Spolno prenosljive bolezni lahko dobiš z vaginalnim, analnim ali oralnim seksom. Edini način, da 100 % preprečiš nosečnost ali bolezen, je, da enostavno ne seksaš. Lahko se odločiš, da ne boš seksal, dokler nisi psihično in fizično pripravljen na to. To povej svojim partnerjem in jim razloži, kaj te skrbi. Tako se bosta lahko iskreno pogovarjala o seksualnem zdravju.

Zmanjšaj število partnerjev

Več je ljudi, s katerimi spiš, več je možnosti, da zanosiš ali dobiš spolno bolezen. Zmanjšaj število partnerjev, saj vsak nov partner lahko prinese novo bolezen ali infekcijo.

Varnost je seksi.

Ali preprosto bodi v monogamni zvezi

Spolnim boleznim se boš najlažje izognil, če boš v zvezi z enim partnerjem. Če sta drug drugemu zvesta in nobeden od vaju nima spolne bolezni, potem je to najbolj varen seks. Če ima eden od vaju spolno bolezen, pa je pametno, da še vedno uporabljata zaščito.

Bodi pazljiv z izdelki, ki jih uporabljaš

Ne uporabljaj šamponov, saj z njimi odstraniš normalne, zdrave bakterije, tiste, ki pomagajo pri preprečevanju infekcij.

Ko seksaš uporabi lubrikant, saj se kondom lahko strga, obenem pa lahko lubrikant prepreči, da bi se med seksom poškodovala koža. Poškodovana koža še lažje stakne bolezen. Uporabljaj kondome na osnovi vode ali silikona, ne olja.

Novinarka. Obožujem tri stvari: organizacijo dogodkov, potovanja in muzikale.

Prejšnji članekDemi Lovato pravi, da ni ne moški ne ženska
Naslednji članekE3 2021: Najbolj zanimive igre, ki so jih napovedali

Novinarka. Obožujem tri stvari: organizacijo dogodkov, potovanja in muzikale.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.