Države z boljšim zdravstvenim sistemom se učinkoviteje spopadajo s koronavirusom

Boj držav s covidom-19 je zelo odvisen od njihovega zdravstvenega sistema. Kot je pisal BBC, je bilo do sedaj moč opaziti korelacijo med uspehom določene države pri ustavljanju virusa in njihovo predhodno oceno zdravstvenega sistema.

Indeks blaginje inštituta Legatum z leta 2019 določa seznam najbolj »zdravih« držav na podlagi več faktorjev. Pri tem so ugotavljali, koliko so ljudje določene države zdravi. In pa, kolikšen dostop imajo do zdravstvenih storitev. Glede na njihov seznam je Slovenija na 32. mestu.

 1. Singapur
 2. Japonska
 3. Švica
 4. Južna Koreja
 5. Norveška
 6. Hong Kong
 7. Islandija
 8. Danska
 9. Nizozemska
 10. Avstrija
 11. Izrael

Slovenija je na 32. mestu

JaponskaJaponska ulica

Država na drugem mestu. Njen zdravstveni sistem je hitro obvladal pojav virusa, zato kljub razglašenemu nujemu stanju država ni zaprta. Zdravstveni sistem je učinkovit tudi zaradi svoje hitrosti.

Poleg tega Japonci v preventivne namene vedno nosijo zaščitne maske, hodijo na redne letne preglede in na splošno skrbijo za svoje zdravje.

Južna KorejaPodzemna železnica

Četrtouvrščena Južna Koreja je imela leta 2015 izkušnjo z bližnjevzhodnim respiratornim sindromom. Zato je bilo njihovo zdravstvo že opremljeno in pripravljeno ukrepati v taki krizi. Po zaslugi državnega zdravstvenega zavarovanja pa je zdravljenje v državi na splošno zelo dostopno.

Vlada in podjetja so hitro sprejela previdnostne ukrepe in kupila zalogo zaščitnih mask. Na vhodih veliko stavb se ljudem preverja tempratura, nekje so postavljene celo termalne kamere.

IzraelZastava Izraela

Država takoj za top deseterico je po pojavu covida-19 v Wuhanu odreagirala zelo hitro. Zdravstveni minister je že januarja razširil pristojnosti ministrstva. Nenujna potovanja so bila takoj nezaželena, uvedena je bila dvotedenska izolacija za tiste, ki so se vrnili iz svetovnih žarišč bolezni. Takrat so se ukrepi zdeli pretirani, vendar so se izkazali za pravilne.

Hitro so razvili natančno testiranje za novi virus, ki so ga uporabljali množično. K obvladovanju virusa je pripomoglo tudi javno zdravstvo. Marsikdo ne bi iskal zdravstvene pomoči, če ne bi bila brezplačna.

Kaj pa Slovenija?Piran

Naša država je 12. marca ob 18. uri zaradi naraščanja števila primerov okužb s koronavirusom razglasila epidemijo. Pri tem je strokovno mnenje podal Nacionalni inštitut za javno zdravje. Aktiviran je bil tudi državni načrt.

Trenutni ukrepi še vedno prepovedujejo zbiranje skupin, gibanje med občinami, ustavljen je javni promet, zaprta večina javnih ustanov, zaprte so vzgojno-izobraževalne ustanove, meje s sosednji državami so z nekaterimi izjemami zaprte, ustavljen je letalski promet.

Mnenja glede ukrepov se delijo. Nekateri trdijo, da se je država odzvala prepozno in preveč ohlapno, drugi pa, da so ukrepi preveč striktni. Zaradi izboljšanja stanja se nekateri ukrepi že sproščajo. Kako bo to pripomoglo stanju v državi ali ga poslabšalo, bomo še videli.

Kljub pomanjkljivostim pa je naš javni zdravstveni sistem, ki se financira pretežno iz prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje, med učinkovitejšimi po svetu.

VIRBBC Travel
Prejšnji članekTudi izredni študenti upravičeni do kriznega dodatka
Naslednji članekJohnny Depp iz nasilneža v žrtev razmerja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.