EU prikrila brutalnost na hrvaških mejah

Bruseljski uradniki so se bali izdati javnosti, kako slabo Zagreb nadzoruje ravnanje z migranti na hrvaških mejah. Obtoženi so bili prikrivanja dejstva, da hrvaška vlada nima pod nadzorom policije, ki je bila že večkrat obtožena ropanja, žaljenja in nasilja nad migranti na državnih mejah.

Interna elektronska pošta Evropske komisije je razkrila, da so se uradniki v Bruslju bali škandala. Evropska unija je namreč financirala mehanizem, ki naj bi hrvaškim oblastem omogočal nadzor nad tem, kaj se dogaja na mejah. Nadzor nad obnašanjem policistov na mejah je bil eden od pogojev za finančna sredstva, namenjena Hrvaški.

Govornik Evropske komisije je na obtožbe prikrivanja odgovoril, da razlog tiči v tem, da naj bi bile informacije nepopolne. Celotna situacija jasno kaže pomanjkljivosti v ravnanju hrvaške vlade in pomembnosti, ki jo ta pripisuje osnovnim človekovim pravicam. Poleg tega meče slabo luč tudi na oblasti Evropske unije, ki so bile to pripravljene prikriti.

zavrnjen

Hrvaški je bilo očitanih več primerov nasilnega ravnanja policije z migranti in begunci, posebno na meji z Bosno. Enega migranta so celo ustrelili. Hrvaška sicer dela na vstopu v schengensko območje; pogoj za to je tudi upoštevanje evropskih standardov, kar se tiče človekovih pravic na mejah.

Hrvaška vlada nasilje zanika, a o nasprotnem priča poročanje o zadnjem incidentu na meji, o katerem so spregovorili humanitarni delavci. 26. maja je 11 Pakistancev in pet Afganistancev ustavila skupina v črnih uniformah, ki je nosila podkape. Ustavili so jih 16 kilometrov od meje z Bosno, na Plitviških jezerih. Z obrazi proti deblom so jih za zapestja privezali na drevesa, tako da se niso mogli premikati. Nato so večkrat ustrelili v zrak s pištolami zraven ušes migrantov. Streljali so tudi v bližino njihovih nog. Mučili so jih skoraj štiri ure ter jim pri tem govorili, da jih hočejo ubiti.

podkapa

Mučenje je vključevalo tudi elektrošokerje na vratovih in glavah, poškodbe z noži in zdaj že vsem poznano klečanje na vratu. Pred prihodom policije je eden od uniformiranih moških naredil posnetek z mobilnim telefonom, medtem ko so se drugi smejali, izzivali in spodbujali. Policija je prebežnike odpeljala na mejo, blizu Velike Kladuše. Poslali so jih na ozemlje Bosne. Vsi so bili v slabem fizičnem stanju, imeli so rane in plavice. Štiri so imeli zlomljene roke, eden pa nogo in obe roki.

Hrvaška policija je vse zanikala, migrante obtožila laganja in sum vrgla na morebiten spopad med dvema skupinama prebežnikov. Za mehanizem za nadzor na hrvaških mejah je bilo namenjenih 300.000 evrov. Ta naj bi zagotavljal pravičen nadzor na mejah, ki je v skladu z evropskimi zakoni. Hrvaški ministri so lani zatrdili, da je bil denar predan UNCHR (United Nations High Commissioner for Refugees) in HPC (Hrvatski pravni centar), da bi ti ustanovili nadzorni mehanizem. Obe organizaciji sta zanikali prejem denarja ali vpletenost v projekt ustanovitve nadzornega mehanizma. Hrvaška naj bi za mehanizem porabila le 84. 672 evrov od 300.000 evrov, poročilo o ustanovitvi in poteku mehanizma nadzora pa je pomanjkljivo in vprašljivo.

Prejšnji članekKako pomaga tiskanje zapiskov v barvah pri učenju?
Naslednji članekPolet na Luno bo prvič vodila ženska

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.