Polet na Luno bo prvič vodila ženska

Ameriška vesoljska agencija Nasa je v petek, 12. junija, imenovala Kathy Lueders na položaj direktorata za človeško raziskovanje in operacijske misije. Ta pa je zadolžen za vrnitev človeka na Luno do leta 2024.

LunaNasin vodja Jim Bridenstine je dejal, da želijo do takrat na Luno poslati tudi prvo žensko. Glede Leudersove pa je zapisal same pohvale. »Kathy nam vliva strast, ki jo potrebujemo, da nadaljujemo s programom Artemis in našim ciljem, da do leta 2024 na Luno popeljemo prvo žensko in naslednjega moškega.«

Ker je uspešno vodila tako programe komercialnih poletov s tovorom kot tudi posadko, je po njegovem mnenju prava oseba za vodenje direktorata med pripravami za vrnitev na Luno.

Kathy Lueders

Portret Kathy Lueders
Kathy Lueders l Foto: Nasa

Luedersova je svojo kariero v Nasi začela leta 1992 na preizkusnem centru White Sands v Novi Mehiki, kjer je bila vodja orbitalnega manevrskega sistem vesoljskega prevoza in sistema za nadzor reakcij. Pozneje se je preselila v program Mednarodne vesoljske postaje in opravljala funkcijo vodje integracije prevoza, kjer je vodila komercialne storitve prevoza tovora na vesoljsko postajo.

Bila je tudi odgovorna za Nasin nadzor nad mednarodnimi partnerskimi vesoljskimi ladjami, ki obiščejo vesoljsko postajo, vključno z evropskim, japonskim in ruskim vozilom.

Od leta 2014 usmerja Nasina prizadevanja za pošiljanje astronavtov v vesolje na zasebnih vesoljskih plovilih. Konec maja je tako uspešno nadzorovala prvi polet dveh ameriških astronavtov iz vesoljskega centra Kennedy na Floridi proti Mednarodni vesoljski postaji.

Kathy Lueders je diplomirala iz poslovne administracije in financ na Univerzi v Novi Mehiki. Diplomirala in magistrirala je tudi iz znanosti industrijskega inženiringa na Državni univerzi v Novi Mehiki.

Prejšnji članekEU prikrila brutalnost na hrvaških mejah
Naslednji članekPozor vozniki! Časa imate še do petka!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.