Je sploh še komu ime Adolf?

Star moški med sneženjem sedi na klopi in bere knjigo
Foto: Zhanzat Mamytova iz Pexels

Ime o posamezniku zares ne pove veliko. Poleg tega si ga sploh ne izbere sam. A vendar do določenih imen čutimo zadržke. Med njimi je zagotovo Adolf, moško ime danskega izvora, ki pomeni »plemeniti volk«. Z drugo svetovno vojno in Hitlerjevo diktaturo je nekdanje švedsko kraljevo ime dobilo močan temačen prizvok. Kot starš bi svojemu otroku verjetno raje nadel kakšno drugo ime. Pa je bil v letos vendarle rojen kak Adolf? In je sploh še komu danes tako ime?

V Sloveniji je kar nekaj imen Adolf

Verjetnost, da v Sloveniji srečaš Adolfa je precej večja od 0. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije iz 1. januarja 2022 se namreč kar 575 moških imenuje Adolf. Gre za 265. najpogostejše moško ime v Sloveniji, med vsemi imeni v Sloveniji pa se Adolf uvršča na 531. mesto po pogostosti. Največ Adolfov, 165, živi v podravski regiji, najmanj pa v primorsko-notranjski. Kljub temu ime že nekaj časa ni aktualno med novopečenimi starši. Med leti 1961 in 1970 se je namreč rodilo še 52 dečkov z imenom Adolf, od takrat naprej pa je manj kot 5 dečkov na desetletje prejelo to ime, zato so natančne številke statistično zaupne.

Ime Adolf ni izumrlo niti po svetu

Če je ime prisotno v Sloveniji, je zagotovo tudi drugod po svetu. Statistika pravi, da gre za 4773. najpogostejše ime na svetu, ki si ga deli približno 219.176 prebivalcev. Največ Adolfov prebiva v Nemčiji, ime pa je najpogostejše v Avstriji. V Nemčiji, kjer živi 138.965 Adolfov je ime na 180. mestu po pogostosti, v Avstriji pa na 106. Zanimivo je, da je na tretjem mestu držav, kjer prebiva največ oseb z imenom Adolf, Uganda. Medtem ko je pogostost imena v Nemčiji v strmem padcu, saj ga starši danes ne izbirajo več, to ne velja za Ugando. Poleg tega 15.104 ljudi po svetu nosi priimek Adolf.

Prejšnji članekNajdena nova vrsta pterozavra, na katero so pozorni vsi
Naslednji članekZnani nominiranci za najboljši literarni prvenec 38. Knjižnega sejma!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.