Jezus je bil rojen 25. decembra, ali pač?

Kdaj je bil rojen Jezus?
Kdaj je bil rojen Jezus? Foto: RomoloTavani iz iStock

Božič, ki ga kot rojstvo Jezusa Kristusa po svetu praznujejo mnogi kristjani, morda ne obeležuje pravega rojstva Jezusa Kristusa. Da bi bilo presenečenje še večje, pa se pojavlja celo vprašanje, ali je sploh bil rojen v prvem letu našega štetja.

Nobena krščanska enciklopedija ni prepričana, kdaj naj bi bil Jezus rojen. Tudi dokumenti, ki pričajo o Jezusovem življenju, to je Sveto Pismo, nimajo odgovora na to vprašanje. Vendar pa je dosti učenjakov in zgodovinarjev prepričanih, da Sveto Pismo in drugi dogodki, ki jih opisujejo dokumenti jasno kažejo, da Jezus verjetno ni bil rojen 25. decembra.

Popis prebivalstva in ovce nam dajo misliti

Popis prebivalstva. Nedolgo, preden se je Jezus rodil, je cesar Avgust izdal odredbo, »naj se popiše ves obljudeni svet«. Vsakdo se je moral dati popisati »v svojem rodnem kraju«, kar je morda pomenilo, da je moral potovati teden ali več. (Luka 2:1–3) Ljudje bi nad to odredbo, ki je verjetno bila vpeljana zaradi lažjega pobiranja davkov in novačenja vojakov, negodovali ne glede na letni čas. Toda Avgust najverjetneje ne bi hotel svojih podložnikov še bolj razdražiti s tem, da bi mnoge med njimi prisilil, da se na dolgo pot odpravijo med mrzlo zimo.

Many angels in the sky over a flock of sheep and shepherds proclaim the Birth of Christ
Kdaj je bil rojen Jezus Kristus? Foto: OlgaPtashko iz iStock

Ovce. Pastirji so »bivali na prostem in ponoči čuvali svoje črede«. (Luka 2:8) Knjiga Daily Life in the Time of Jesus pravi, da so bile črede zunaj od »tedna pred pasho (druga polovica marca)« do sredine novembra. Nato dodaja: »(Črede) so zimo preživljale pod streho; in že samo iz tega se lahko vidi, da je malo verjetno, da bi bil tradicionalni datum božiča, ki je pozimi, saj v evangeliju piše, da so bili pastirji zunaj.«

Smrt kralja Heroda

Smrt kralja Heroda. Eden od dogodkov s katerimi lahko poskusimo Jezusovo rojstvo ustaviti v časovni kontekst je tudi smrt kralja Heroda. V poskusu umora Jezusa je kralj domnevno ukazal usmrtiti vse moške dojenčke, mlajše od 2 let, ki so živeli v bližini Betlehema, dogodek, znan kot pokol nedolžnih. To se je zgodilo malo pred Herodovo lastno smrtjo, datum pa je še vedno sporen. Vendar večina učenjakov, sledi datumu, ki so ga uporabili rimski zgodovinarji, ki so verjeli, da je Herod umrl leta 4 pr.

Toda zgodovinarji se ne strinjajo glede Herodovega dejanskega leta smrti in mnogi so trdili, da je množični detomor le legenda. V svoji knjigi » Zealot: The Life and Times of Jesus of Nazareth « je biblični učenjak in avtor Reza Aslan zapisal, da je bil Herodov pokol »dogodek, za katerega ne obstaja niti kanček potrditvenega dokaza v nobeni kroniki oz. zgodovina časa, bodisi judovska, krščanska ali rimska

Turin - The detail of painting of Nativity in Duomo by Giovanni Comandu da Mondovi (1795).
Foto: sedmak iz iStock

Betlehemska zvezda

Drugi učenjaki so poskušali povezati » betlehemsko zvezdo «, ki naj bi napovedovala Jezusovo rojstvo, z dejanskimi astronomskimi dogodki, da bi natančno določili njegovo leto rojstva. Na primer, v članku iz leta 1991 v Quarterly Journal of the Royal Astronomical Society je astronom Colin Humphreys predlagal, da je bila legendarna zvezda pravzaprav počasen komet, ki so ga kitajski opazovalci posneli leta 5 pr. n. št. Vendar je bila Humphreysova teorija od takrat ovržena.

Bright star shines over the road at night. Birth of Jesus concept, Star of Bethlehem
Foto: assistantua iz iStock

Kaj sploh vemo?

Domnevamo lahko, kdaj se je Jezus rodil, če štejemo od datuma njegove smrti nazaj. Umrl je na dan pashe, 14. nisana, to je bilo spomladi leta 33 n. št. Glede na to, da je bil Jezus star kakih 30 let, ko je začel javno delovati, in da je njegovo delovanje trajalo tri leta in pol, lahko sklepamo, da se je rodil zgodaj jeseni leta 2 pr. n. št.

Mesec Jezusovega rojstva je bil prav tako predmet razprave, pri čemer ena od teorij nakazuje, da sta bila Betlehemska zvezda morda Venera in Jupiter, ki sta se združila in oblikovala svetlo svetlobo na nebu, redek dogodek, ki se je zgodil junija leta 2 pr. Druga možnost je podobna konjunkcija med Saturnom in Jupitrom, ki se je zgodila oktobra leta 7. pr. n. št.

Mother Mary and Saint Joseph caressing baby Jesus sleeping in manger under bright divine light after birth in stable in Bethlehem
Foto: EvgeniyShkolenko iz iStock

Zakaj 25. december?

Če res nihče ne more s popolnostjo trditi, kdaj je bil Jezus rojen, zakaj sploh govorimo o 25. decembru? 25. decembra so pogani praznovali zimski solsticij in praznik nepremagljivega sonca. Rimokatoliška cerkev je zelo znana po tem, da je prevzemala že obstoječe praznike poganov in jih preoblikovala v krščanske praznike, da bi jim približala krščansko vero. Predvideva se, da je prav to tudi glavni razlog, da še danes božič praznujemo na 25. december.

Prejšnji članek5 najbolj čudnih resničnostnih šovov
Naslednji članekAli lahko štipendijo vračam v obrokih?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.