Jugovzhodno Avstalijo spet zavzeli močni požari

Po avstralski jugovzhodni zvezni državi Novi Južni Wales divja vrsta požarov. Več kot 1000 gasilcev se bori s 17 hudimi požari. Po napovedih jim bo delo oteževal še močan veter.

Objavljene fotografije na družbenih medijih prikazujejo grozno svetlo oranžno nebo in gost dim, ki se vije po cestah in mestih v celotni pokrajini.

Od petka popoldne po lokalnem času je bilo po vsej državi 96 požarov. 57 jih je ušlo izpod nadzora.

Nekaterim prebivalcem mesta Jacobs Spur v bližini mesta Kempsey je bilo povedano, da je prepozno za evakuacijo, zato morajo nemudoma poiskati ustrezno zatočišče.

Področja, ki so jih požari najbolj prizadeli, so Tenterfield, Armidale, Clarence Valley, Port Macquarie, Nambucca in Kempsey.

Gasilska služba je v objavi na Twitterju zapisala, da številni požari postajajo intenzivnejši in nevarnejši. Opozarjajo tudi, da nekateri plameni ustvarjajo ognjene oblake, ki proizvajajo strele, zato naj se prebivalci ne gibajo na prostem. Plameni so tako hudi, da so glavne ceste in avtoceste zaprte. Motoristom na prizadetih območjih svetujejo, naj ne hodijo na pot, če ni to nujno potrebno. Oblasti so tudi zaprle najmanj 5 šol.

Prav tako se tudi v sosednji zvezni državi Queensland soočajo s požari. Prebivalce so na več tamkajšnjih območjih evakuirali, saj požari ogrožajo domove in druge nepremičnine.

V Queenslandu in Novem Južnem Walesu je spomladi in zgodaj poleti tudi veliko divjadi. Letošnji požari pa so posledica najbolj vročega poletja v zgodovini Avstralije. Poleg požarov se spopadajo še s sušo.

VIRCNN
Prejšnji članekČas je za martinovanje!
Naslednji članekOd kavovca do popolne skodelice kave, 2. del

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.