Od kavovca do popolne skodelice kave, 2. del

Transport in čiščenje

Že med postopkom pridelave se opravi veliko testov kakovosti. Kavna zrna se pakira v 60 kilogramske vreče iz jute in sisala. Zrna nato stresejo na rešeto, ki odstrani tujke. Nečistoče odstrani sesalnik, kovinske delce pa magnet. Nato se kavo shrani v silose. Zadnja selekcija se izvede z elektronskim fotografiranjem vsakega zrna posebej, na podlagi katerega se izloči fermentirano ali nezrelo zrnje.

Vreče napolnjene s kavo

Fun fact: Fair trade oziroma pravična trgovina je trgovinsko partnerstvo, ki si prizadeva za enakopravnost v mednarodni trgovini in zagotavlja primerne delovne pogoje za kmete, ki pridelujejo kavo.

Praženje in mletje

KavaSledi najbolj dišeč del postopka, praženje. Šele tu kava dobi značilno rjavo barvo. Odtenek je odvisen od intenzivnosti praženja. Prvi del je sušenje, ko se oblikuje 1500 substanc, ki ustvarjajo okus in aromo. Suho zrnje pražijo v velikih bobnih z mešali, ki se vrtijo nad ognjem. Kava se segreje na 200 °C. Zrnje se napihne, posvetli in končno potemni. V zadnji fazi praženja karamelizirajo naravno prisotni sladkorji. Zrnje se nato hladi prek spiranja z vodo ali s hladnim zrakom. Pakira se v zrnju, ali se predhodno zmelje.

Načini priprave

Espresso je pripravljen tako, da se mleto kavo prelije z 20 mililitri vrele vode pod pritiskom devetih atmosfer.Aparat za kavo

Americano je podaljšan espresso z vrelo vodo v različnih razmerjih.

Kava z mlekom je shot espressa prelit s trikratno količino toplega mleka.

Capuccino je shot espressa, mleko in mlečna pena v razmerju 1:1:1.

Mocha je kava z mlekom, mlečno peno in čokoladnim sirupom.

Latte machiato se pripravi tako, da se veliki količini dobro spenjenega mleka doda shot espressa.

Machiato je espresso z dodatkom majhne količine mlečne pene. Fun fact: Prevede se kot umazana kava.

Skodelica dunajske kaveDunajska kava je podaljšana kava z dodano smetano, ki pa se je ne je, temveč se kavo pije skozi to smetano.

Frappe je različica latte machiata z dodanim ledom in raznimi sirupi.

Če ti je zdaj zadišala kava, si jo hitro privošči, v kafiču, s prijatelji, z družino, sam, iz avtomata na faksu ali pa doma iz džezve.

Pa še nekaj, prosim, nikoli ne naroči eKSpressa.

wink

Prejšnji članekJugovzhodno Avstalijo spet zavzeli močni požari
Naslednji članekKnjiga meseca: To bo bolelo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.