Kaj bo nastalo v BTC-ju?

Projekt park BTC
Projekt park BTC Foto: on studio kalamar

Kot pravi izvršni direktor družbe BTC Damjan Kralj, že nekaj let ne verjamejo več v strategijo novih trgovin, ki jih je že sedaj v Sloveniji preveč. Tako bodo v letu 2023 ob ljubljanski Ikei postavili Centralni park z mogočnimi drevesi, kar pomeni ozelenitev več kot 10.000 kvadratnih metrov velikega zemljišča v BTC Cityju v Ljubljani.

Podjetje bo kar tretjino od 32.000 kvadratnih metrov velikega zemljišča, ki ga je kupilo južno od trgovine Ikea, spremenilo v centralni park z mogočnimi drevesi. Delo bodo začeli v drugem četrtletju prihodnjega leta. Vrednost gradnje je ocenjena na štiri milijone evrov. Gre za del zemljišče med Ikeo, Bauhausom in tržnico, ki ga je družba kupila od Zavarovalnice Triglav.

Povezali se bodo s širšo skupnostjo

Pričakujejo, da bodo mestni urbanisti dali potrebna soglasja v okviru pridobivanja občinskega podrobnega prostorskega načrta za to območje, saj gre izključno za ozelenitev tega območja. K natečaju za pripravo celovite idejne zasnove bodo povabili več uveljavljenih arhitekturnih in krajinskih birojev, sodelujejo pa tudi z Botaničnim vrtom.

Centralni park je nadaljevanje zaveze iz projekta Partnerstvo Šmartinska, največjega projekta urbane regeneracije v Sloveniji.

Projekt park BTC
Projekt park BTC Foto: on studio kalamar

Koncept bolj trajnostnega, zelena razvoja

Predstavljeni renderji nakazujejo zeleni pas s posajenimi drevesi, fontanami in jezerom, za njim pa se razprostira stanovanjska soseska. Predstavili so koncept zelene transformacije BTC Cityja Ljubljana z namenom gradnje zelene skupnosti.

Družba je lani s tem namenom prejela certifikat Green Star za leto 2021; certifikat napredka na poti do zelene preobrazbe podjetja jim je podelil CER Partnerstvo za trajnostno gospodarstvo Slovenije.

Projekt bo vsekakor izziv, vsaj glede na to, da so se drevesa pred ljubljansko Ikeo lani posušila zaradi vročinskih valov in neustreznega zalivanja. Ravno s tem namenom pod samim parkom ne bo garažne hiše.

Uprava BTC-ja in njeni zaposleni so na pobudo menedžmenta tudi sami zavihali rokave in lastnoročno simbolno kupili in posadili nova drevesa. Že zdaj je na območju BTC-ja posajenih 1500 dreves.

Projekt park BTC
Projekt park BTC, ki bo nastal v ljubljanskem nakupovalnem središču Foto: on studio kalamar

Le pretveza za gradnjo nove stanovanjske soseske?

Ob velikih obljubah o zeleni prihodnosti, pa se je že na prvih uradnih predstavitvah začeli širiti marsikateri dvomi o resnični nameri projekta. Upravi očitajo, da je zelena soseska le pretveza za gradnjo novega stanovanjskega naselja petičnih stanovanj, ki bi sicer pripomogle v neki meri k lajšanju stanovanjske problematike v Ljubljani, hkrati pa bi bila zaradi zasoljenosti cen primerna le za redko peščico premožnih, kritika pa leti tudi na samo lego stanovanj. Vprašanje je, kdo bi si želel živeti v središču industrijskega naselja, s stalnimi prometnimi zastoji, visoko količino trdih delcev, in to navkljub velikemu parku.

Poleg parka so bili na predstavitvi projekta v ozadju vidni tudi betonsko-stekleni objekti (stanovanjski del), kritiki se sprašujejo, zakaj se pri izboru materiala niso držali bolj naravnih, kot je recimo les. Uprava BTC-ja trdi, da je to šele prvotni načrt in da so spremembe še vedno možne. Tudi o konkretnih imenih arhitektov in birojev, ki jih bodo povabili k sodelovanju so bili še zelo skrivnostni.

Čas bo pokazal, katere izmed obljub se bodo res realizirale v praksi in kaj bo ostala mrtva črka na papirju. Kralj sicer še obljublja: »BTC je imel od nekdaj hibridni koncept, zato pravim, da to ni industrijska cona. Želimo si nove zgodbe, kar je dobro tudi za obiskovalce in pogojno za stanovalce. Pa se vprašajmo, katero mesto pri novih projektih vključuje kaj podobnega? Menim, da jih ne najdeva, predvsem pa mirno okolje. Druga pa je neposredni stik z mestom: neposredni stik s tržnico, s kinom, kulturo, gledališčem, vodnim parkom. Manjkal bi samo še vrtec.«

VIRrtv
Prejšnji članekSmučanje postaja dražje – kako prihraniti na smučišču?
Naslednji članekSkrita sporočila, ki jih je NASA poslala na Luno

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.