Smučanje postaja dražje – kako prihraniti na smučišču?

Oseba smuča na smučišču, v ozadju so gore, ob smučarski progi pa lesene koče
Foto: Daniel Frank iz Pexels

Smučanje sodi med dražje hobije in športe, tega dejstva žal ni moč spremeniti. Vseeno pa obstajajo določeni triki, s katerimi lahko prihraniš nekaj denarja in še vedno uživaš v vijuganju po zasneženih pobočjih.

Znižane smučarske karte

Spremljaj različne akcije po spletu, saj pogosto ponujajo smučarske karte za določeno smučišče po znižanih cenah. Tako s pametno izbiro datumov in ujemajočih smučišč lahko veliko denarja prihraniš že pri nakupu smučarskih kart. Pozanimaj se tudi, kakšne ugodnosti pripadajo študentom. Če imaš čas med tednom, izkoristi nižje cene in se hkrati izogni gneči na smučiščih ob koncu tedna.

Ski opening za večdnevno smučanje

Pri večdnevnem smučarskem dopustu je izbira datuma toliko pomembnejša. Obvezno se izogibaj šolskim počitnicam. Če se odpravljaš čez mejo, ne pozabi preveriti še njihovih počitnic in praznikov. Pri smučarskem dopustu se namreč ne spreminjajo le cene smučarskih kart, ampak tudi nastanitev. Na začetku smučarske sezone lahko izkoristiš tako imenovani ski opening in s tem precej prihraniš. A ne bodi razočaran, če kakšna proga takrat še ne bo odprta, saj najboljše razmere za smučanje kljub vsemu niso decembra.

Opremo nakupuj pametno

Izogibaj se impulzivnim nakupov nove smučarske opreme. Bolje je potrpežljivo počakati do konca smučarske sezone, ko so nekateri kosi znižani preko 50 odstotkov. S tem sicer ne boš imel tako široke ponudbe, a boš veliko prihranil. Lahko se odločiš tudi za lanskoletne modele ali rabljeno opremo.

Smuči in smučarski čevlji na lesenih tleh
Foto: Pixabay iz Pexels

Postani sam svoj kuharski šef

Smučanje je fizično naporno in če strmine »drgneš« od odprtja smučišča, te bo skoraj gotovo na smučišču zagrabila lakota. Tako boš prej ali slej pristal v eni izmed lepih gorskih koč, kjer strežejo dobro hrano. Žal tudi močno precenjeno hrano. Da se izogneš astronomskim cenam običajnega burgerja in krompirčka, si spakiraj svojo malico. S tem lahko tudi poskrbiš za nekoliko bolj zdravo različico obroka. Na nekaterih smučiščih obstajajo posebna mesta, kamor lahko odložiš svoj nahrbtnik, in celo tako imenovana mesta za piknik (»picnic area«), kjer smučarjem dovolijo uživati v doma pripravljeni hrani.

V kočah seveda ne bodo preveč navdušeni, če jim s prijatelji zasedete mizo, in nato začnete odpirati nahrbtnike s hrano. Za smučanje si najlažje pripraviš kar sendviče, zraven pa lahko vzameš še sadje in morda kaj sladkega. Manjše prigrizke (na primer oreščke in suho sadje) lahko pospraviš kar v žep smučarske bunde in jih zobaš že med vožnjo v gondoli.

Smučaj ponoči

Nočna smuka je lahko zelo zanimiva, sploh če je še nikoli nisi preizkusil. Karte so običajno cenejše, je pa tudi čas smuke krajši. A nočno smučanje je prav tako efektivno, saj so proge na novo pripravljene za večerne obiskovalce.

Osvetljena smučarska proga ponoči
Foto: 12019 iz Pixabay

Turno smučanje

Če se na hrib povzpneš peš, je smučanje tehnično gledano zastonj. Seveda le ob predpostavki, da imaš ustrezno opremo, znanje in izkušnje. Preveri tudi, kje je turno smučanje dovoljeno in kje ne. Če so ti všeč novi izzivi, se preizkusi v tem avanturističnem športu. Ugotovil boš, da je več kot le alternativa alpskemu smučanju. Pri tem boš veliko naredil tudi za svojo aerobno pripravljenost.

Turni smučar se vzpenja na zasnežen hrib
Foto: Simon iz Pixabay
Prejšnji članekHuawei Mate 50 Pro prinaša izboljšano varnost in zasebnost
Naslednji članekKaj bo nastalo v BTC-ju?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.