Skrita sporočila, ki jih je NASA poslala na Luno

Orion
Orion. Foto: on NASA

11. decembra se je na Zemljo vrnila misija Artemis 1. Cilj te rekordne in prelomne misije je bilo postaviti temelje za nadaljnje raziskovanje našega bližnjega vesolja in vrnitev človeka na Luno. Dolgoročni načrt je zgraditi stalno bazo na Mesecu, ki bi bila odskočna deska za vse nadaljnje vesoljske odprave in raziskovanje.

Artemis razkril Nasina sporočila

Kratkoročni cilj misij Artemis je v prihodnjih dveh letih na Luno poslati žensko in ne-belo osebo. V vesolju bo tako končno zavladala enakopravnost spolov in ras, NASA pa se bo lahko pohvalila in morda celo dobila svoj igrani Netflix dokumentarec.

A to ni vse, s čimer Nasini strokovnjaki popestrijo svoje delo. Inženirji so že kar stereotipno znani po svojem specifičnem smislu za humor v obliki ugank in skritih sporočil. Da jih človek reši, mora poznati nekaj osnov matematike, kodiranja, binarnega številskega sistema, tudi glasbe in imeti veliko splošne razgledanosti. Takšna skrita sporočila oz. easter eggs je nosilo tudi vesoljsko plovilo Orion misije Artemis 1.

Orion je nosil 5 skritih sporočil

Nova vodja Nasinega Johnson Space Center v Houstonu Kelly Humphries je razkrila, da je bilo na Orionu pet skrivnih sporočil: črne pike in črte med okni Oriona, rdeči ptič kardinal na desni, rumena nalepka z napisom CBAGF, črne in bele črte ob NASINEM logu in številke desno od vrat. Na posnetkih in slikah lahko vidimo, da skrita sporočila sploh niso bila skrita, temveč ves čas na očeh javnosti.

CHARLIE v Morsejevi abecedi

Pike in črte med okni so zapis v Morsejevi abecedi. Ko ga dešifriramo dobimo besedo CHARLIE. To ime ima pri Nasi več pomenov. Lahko gre za Charlie Blackwell-Thompson, ki je vodila izstrelitev Artemisa 1. Mogoče gre za Charlieja Dukea, ki se je sprehodil po Luni v sklopu misije Appollo 16. Ali pa celo za Charlieja Browna, ameriškega stripovskega junaka in lastnika psa Snoopyja. NASA tu prepušča interpretacijo bralcu, za ekipo Artemis 1 pa je CHARLIE referenca na Charlieja Lundquista, od leta 2020 pokojnega vodje misije.

zapis v morsejevi abecedi
Krajše in daljše črte morsejeve abecede med Orionovimi okni. Foto: on NASA

Poklon oboževalcu bejzbola

Silhueta ptice kardinal je poklon Marku Geyerju, ki je bil direktor Johnson Space Center in vodja gradnje Oriona. Zakaj kardinal? Ker je bil Mark ogromen oboževalec bejzbolske ekipe St. Louis Cardinals.

silhueta ptice kardinal
Silhueta ptice kardinal. Foto: on NASA

Fly me to the moon kot pesem Franka Sinatre

Napis CBAGF na rumeni nalepki predstavlja začetne tone pesmi Fly me to the Moon iz leta 1954. Ko je čez deset let pesem izvajal Frank Sinatra, je postala povezana z lunarnimi misijami Apollo. Pred vzletom Artemis 1 so se inženirji celo posneli, kako odpojejo pesem.

nalepka
Začetni toni pesmi Fly me to the moon. Foto: on NASA

Binarni zapis za nadaljevanje tradicije misij Apollo

Bele in črne črte poleg NASINEGA loga so dvojiški zapis števila 18. Zadnja misija na Luno je bila Apollo 17. Kot zanimivost: vrnitev Artemis 1 na Zemljo se je zgodila točno 50 let po pristanku Apolla 17 na Luni, 11. decembra 1972.

črne in bele črte
Binarni zapis 10010 predstavlja število 18. Foto: on NASA

Poklon državam, ki so sodelovale v projektu

Zadnja uganka so števila 1, 31, 32, 33, 34, 39, 41, 43, 46, 47 in 49 ob Orionovih vratih. Predstavljajo klicne kode držav, ki so sodelovale pri izgradnji in izvedbi misije Artemis 1. To so ZDA in članice Evropske vesoljske agencije Nizozemska, Belgija, Francija, Španija, Italija, Švica, Avstrija, Švedska, Norveška in Nemčija.

številke na steni
Številke so klicne kode držav, ki so sodelovale pri projektu. Foto: on NASA
VIRspace
Prejšnji članekKaj bo nastalo v BTC-ju?
Naslednji članekTop 10 turističnih destinacij na Marsu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.