Na Zemljo se je vrnil Orion, konec Artemisa I

Kapsula Orion je pristala v Tihem oceanu.
Kapsula Orion je pristala v Tihem oceanu. FOTO: Nasa

V nedeljo je v Tihem oceanu blizu Kalifornijskega polotoka pristala kapsula Orion, s čimer se je uspešno zaključila testna odprava Artemis I.

Odprave Artemis so nas vrnile na Luno

Zadnja odprava, ki je človeka postavila na Luno je bila Apollo 17 pred 50 leti. Cilj odprav Artemis je ponovni obisk Meseca, ki ga načrtujejo čez dve leti. Tokrat naj bi tja poslali prvo žensko in nebelopolto osebo. Pri Nasi bi radi zagotovili človekovo dolgoročno prisotnost na Luni. S tem bodo astronavti korak bližje pristanku na Marsu.

»Pristanek vesoljskega plovila Orion v morju – ki se je zgodil skoraj natanko 50 let po pristanku Apolla 17 na Luni – je največji dosežek Artemis I,« je komentiral Nasin Bill Nelson. »Ne bi bilo mogoče brez Nasine neverjetne ekipe. Več let je na tisoče posameznikov vse vlagalo v odpravo, to pa svet spodbuja k sodelovanju za doseg nedotaknjenih vesoljskih kotičkov. Ta dan je velika zmaga za Naso, Združene države, naše mednarodne partnerje in vse človeštvo.«

Orion s padali pristane v oceanu.
Orionov pristanek zaznamuje uspešen zaključek doprave Artemis I. FOTO: Nasa

Rekordna odprava

Odprava Artemis I se je začela 16. novembra z istrelitvijo rakete SLS (Space Launch System) v Nasinem Kennedy Space Centru na Floridi. Orion je potoval 25 dni in pol – pri tem je dvakrat obletel Luno z najmanjše razdalje 128 km. Najdlje, kar je pri tem bil od domačega planeta, je 432 tisoč kilometrov. Ta razdalja je tisočkrat večja od oddaljenosti Mednarodne vesoljske postaje. Nobeno plovilo, namenjeno za posadko, se še ni tako oddaljilo od Zemlje. Orion je s prepotovano razdaljo podrl rekord Apolla 13.

Orion obleti Luno.
Orion se je Mesecu približal na 128 kilometrov. FOTO: Nasa

Prihodnjič s posadko

Med vračanjem v atmosfero se je servisni modul, ki ga je priskrbela Evropska vesoljska agencija, odcepil od Oriona. Ta je vzdržal temperaturo čez 2700 stopinj Celzija, kar se približa polovični temperaturi Sonca. Preden so se odprla padala, je s hitrosti več kot 40 tisoč kilometrov na uro upočasnil na 32 kilometrov na uro. Testno posadko so sestavljale lutke Campos, Helga in Zohar. Družbo sta jim delala prostolebdeči plišasti Snoopy in privezan bacek Jon.

VIRNASA
Prejšnji članekVse o Steam Decku
Naslednji članekNova ekipa v Formuli E

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.