Vse o Steam Decku

Igra na Steam Decku
Foto: Steam

Valvejev Steam Deck je prenosni igralni računalnik. Igralcem omogoča dostop do njihove knjižnice iger na platformi Steam in igranje z njo, ne da bi jim bilo treba uporabljati običajen osebni računalnik. Družba Valve je Steam Decke v petek podarjala brezplačno. Kaj pravzaprav je Steam Deck?

Kaj je Steam Deck?

Valvejev SteamDeck uporablja SteamOS, Valvejev operacijski sistem, ki temelji na Linuxu. Izdelan je posebej za igranje iger prek storitve Steam in je videti kot Nintendo Switch, igralci pa ga lahko povežejo z monitorjem ali televizorjem ter nanj priključijo krmilnike, miške ali tipkovnice.

Na njem je mogoče igrati igre, ki so bile ustvarjene za operacijski sistem Windows, z možnostjo prekinitve in nadaljevanja iger, podobno kot na drugih prenosnih igralnih napravah.

Prve prenosne naprave Steam Deck so bile izdane 25. februarja 2022. Njihova cena pa je 419, 549 in 679 evrov, odvisno od modela.

Steam Deck
Foto: Steam

Kakšne so specifikacije Steam Decka?

Steam Deck poganja procesor AMD APU, ki je kombinacija centralnega in grafičnega procesorja. Njegov procesor ima štiri jedra in osem niti s taktom od 2,4 GHz do 3,5 GHz.

Sistem ima tudi 16 GB pomnilnika RAM, velikost zaslona pa je 7-palčni zaslon LCD na dotik z ločljivostjo 1280 x 800. Zmogljivost shranjevanja podatkov se razlikuje glede na model, ki se ga odločiš kupiti.

Pri vseh paketih Steam Deck je mogoče pomnilnik nadgraditi s kartico MicroSD, vendar bodo kartice nalagale igre počasneje kot pomnilnik SSD.

Steam Deck ima tudi stereo zvočnike, 3,5-milimetrski priključek za priključitev slušalk, dvojne mikrofone, nanj pa so lahko naprave priključene prek USB-C ali Bluetooth. Priključiš ga lahko tudi z monitorjem in ga uporabljaš kot običajen igralni računalnik.

Kako dobro deluje Steam Deck?

Zmogljivost je odvisna od izbranih nastavitev in iger, ki jih igraš, vendar je Steam Deck znan po tem, da dobro poganja igre.

Nekatera poročila kažejo, da so igre tekle med 30 FPS in 60 FPS, odvisno od nastavitev kakovosti slike, brez upočasnitve.

Katere igre so združljive s Steam Deckom?

Družba Valve redno posodablja seznam preverjenih iger, ki delujejo na Steam Decku. Čeprav lahko delujejo tudi druge igre, so najboljše igre za igranje na seznamu ob svojem imenu označene z zeleno kljukico.

Druge igre imajo lahko ob imenu rumeno oznako i, kar pomeni, da jih je mogoče igrati, vendar imajo nekatere težave. Veliko je tudi nepodprtih iger. Za nepodprte igre pa lahko namesto tega uporabiš storitve za pretakanje iger, kot je GeForce Now.

Kako dolgo zdrži baterija Steam Decka?

Kot pri vsaki prenosni napravi se tudi pri Steam Decku trajanje baterije spreminja glede na to, kaj počneš s sistemom. Običajno bodo zahtevnejše igre s povečanimi grafičnimi nastavitvami verjetno hitreje porabile baterijo. Nekatere najnovejše igre lahko nudijo le 90 minut delovanja baterije, medtem ko lahko neodvisne igre z manjšimi zahtevami zdržijo od šest do sedem ur.

V povprečju pričakuj približno tri ure uporabe med polnjenji.

Katero napravo Steam Deck naj kupim?

Glavna razlika med paketi Steam Deck je v količini in vrsti pomnilnika. Na voljo je v treh različicah: 64 GB, 256 GB in 512 GB. Če igraš večje igre in jih želiš imeti pri roki, si priskrbi toliko pomnilnika, kolikor si ga lahko privoščiš. Druga prednost dveh različic z večjo zmogljivostjo je, da imata polprevodniške pogone, ki lahko zagotovijo hitrejše delovanje in čas nalaganja.

Kje lahko kupim paket Steam Deck?

Paketi so na voljo neposredno pri proizvajalcu.

Steam Deck - First Impressions...This is Incredible!

VIRLifewire
Prejšnji članekKakovostna in poceni vezava diplomskih, magistrskih in doktorskih nalog, tudi A3 format
Naslednji članekNa Zemljo se je vrnil Orion, konec Artemisa I

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.