Kaj je zdravstveni turizem in zakaj je problematičen?

Zdravstveni turizem
Zdravstveni turizem Foto: on dailysabah

Marca letos je v Mehiki prišlo do mednarodnega incidenta, ko so bili ugrabljeni štirje državljani ZDA. Američani so prečkali mejo, ker je bila ena izmed njih naročena na plastično operacijo. Hitro so se izgubili in končali v Matamorosu, mestu, ki je znano po visoki stopnji kriminala. Sredi spopada med karteli so bili ugrabljeni, pri čemer sta bila dva moška ubita, policija pa je rešila druga dva. Šlo je za primer zdravstvenega turizma, ki je terjal prevelike žrtve.

Kaj je zdravstveni turizem?

frogs, fun, travel
Foto: Alexas_Fotos iz Pixabay

O zdravstvenem turizmu govorimo, ko ljudje odidejo v tujino na zdravstveni poseg pri zasebnem izvajalcu. To se ponavadi dogaja zaradi nižje cene v drugi državi ali izvedbe ilegalnih posegov, ki niso dovoljeni v domači državi. Nekateri po drugi strani iščejo bolj kvalitetne ali izkušene zdravnike ali kirurge. Sem spada plastična kirurgija, dentalni posegi, kirurgija, zdravljenje neplodnosti in raka, ter presaditve organov in tkiv.

American Journal of Medicine je ocenil, da je v letu 2007 skoraj 800 tisoč državljanov ZDA potovalo v druge države na poseg. V desetih letih se je številka dvignila kar na milijon in še vedno raste. V Amerikah Mehika in Costa Rica veljata za glavni destinaciji za dentalno in lepotno kirurgijo, v Aziji Singapur prednjači s svojo onkologijo, določeni predeli Indije pa privabljajo zdravstvene turiste na operacijo kolkov in kolen. V Evropo potujejo iz ZDA in Velike Britanije na Madžarsko, Hrvaško in v Turčijo. Tudi v Sloveniji lahko opazimo trend odhajanja v južne balkanske države v iskanju ugodnega in dobrega zobozdravnika ali kirurga.

surgical instruments, hands, technician
Foto: 12019 iz Pixabay

Zdravstveni turizem je družben pojav, ki se pojavlja globalno. V resnici gre za najstarejšo vrsto turizma, saj je bila skozi prejšnja stoletja ustaljena praksa bogatejših slojev »oddih na morju«, kjer so si ljudje poskušali razne bolezni pljuč in druga bolehanja zdraviti z morskim zrakom in prijetno klimo okolice. Že od Rimljanov je prisoten tudi zdraviliški turizem v toplicah oziroma v zdraviliških krajih z termalno ali mineralno vodo. Tak primer je angleški kraj Royal Leamington Spa, ki je vzcetel točno zaradi razvoja ponudbe zdraviliškega turizma v 18. stoletju.

Zakaj je zdravstveni turizem problematičen?

Treba je razlikovati med dvema vrstama skupin ljudi, ki iščejo zdravstvene storitve v drugih državah. Prvi so posamezniki, ki preprosto nimajo druge možnosti, drugi pa iščejo »akcijsko« ceno ali storitve, ki so v njihovi državi nezakonite. Medtem ko se prvi trudijo zaščititi svoje življenje, ga drugi postavljajo na kocko, če niso zavarovani in se ne prepričajo, ali je njihov zdravnik v tujini dober.

V Združenih državah Amerike je problem javnega zdravstvenega sistema zelo velik in pogosto prebivalstvo nima sredstev za urgentno zdravstveno oskrbo. Zdravstveno zavarovanje pogosto ne krije bolj zapletenih ali zahtevnejših operacij. Zato je logično, da ljudje, še posebej tisti, ki živijo blizu meje, izberejo bolj ekonomično in hitrejšo rešitev v drugi državi. Vendar lahko opazimo, da se Mehika v pogovoru med prebivalci ZDA pojavlja kot kraj brez pravil, kjer je vse mogoče. Kjer se lahko kupi droge in skrije pred policijo. V Mehiko se lahko zbeži ali se tam izgubi. V Mehiki se vse da. Takšno razmišljanje se normalizira in ponotranja tudi prek priljubljenih filmov in serij. Ob tem pa ljudje pozabljajo, da je svet zunaj njihove ogromne države drugačen od poznanega in z naivnimi pričakovanji prihajajo v države Latinske Amerike.

Kakšne so posledice zdravstvenega turizma?

orthodontist, dentist, braces
Foto: mlarsson62 iz Pixabay

Zdravstveni turizem lahko pomeni uspešno in ekonomsko ugodno popravilo nosu, rešitev življenja ali na drugi strani tragično smrt. Je početje, ki je lahko izjemno tvegano in nevarno. V primeru, da v tujini pride do zapletov, domača država ne more nujno posredovati, če je o tem sploh obveščena. Poleg tega odhajanjem k tujim specialistom bremeni zdravstveni sistem v njihovi državi, v domači pa problem ostaja nerešen.

Poleg tega močno vpliva na odnose med državami. V primeru, ki sem ga opisala na začetku, je namreč ZDA izkoristila situacijo, da je za umor in ugrabitev svojih državljanov okrivila Mehiko. Ob tem so popolnoma zanemarili dejstvo, da so se zdravstveni turisti na lastno odgovornost nevede izgubili sredi teritorija prežetega s kriminalom. Bivši odvetnik Bill Barr je Mehiko označil za propadlo državo, ki jo nadzirajo karteli. Senator Lindsey Graham je celo predlagal, da bi jo uvrstili med teroristične organizacije. To bi dovolilo ZDA, da proti njim uporabijo vojaško silo. Ob tem je mehiški predsednik Andrés Manuel López Obrador poudaril, da v obratni situaciji ZDA ne bi tako sodelovala z Mehiko. Ponujanje pomoči izgubljenim Mehičanom se jim ne bi zdelo dovolj pomembno, da bi se angažirali na nacionalni ravni.

A warning about 'medical tourism' for Americans l GMA

Prejšnji članekPrvi napovednik za težko pričakovano predzgodbo Iger lakote
Naslednji članekVloga žensk v programih STEM: »Le eden od treh raziskovalcev je ženskega spola«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.