Kaj nam prinaša PKP 8?

Pred dnevi smo lahko videli osnutek osmega protikoronskega zakona oziroma PKP 8, ki prinaša za 320 milijonov evrov ukrepov. Ta teden pa bo na mizah končni predlog, je pojasnil minister za delo Cigler Kralj. Glavni cilj paketa naj bi bil ohranjanje delovnih mest ter pomoč gospodarstvu, trgu dela, delovnim razmerjem in socialno-zdravstvenemu varstvu. Kaj vse prinaša osmi protikoronski paket in v kakšnih vrednostih?

PKP 8 še ni dokončen, prinašal pa naj bi naslednje

Minister za delo Janez Cigler Kralj je največ besed namenil dvigu minimalne plače, ki ga bo prevzel osmi paket. »Za mesece od januarja do junija 2021 bo ta najnižja osnova minimalna plača in ne več 60 odstotkov povprečne plače, kot je določeno sedaj. Ta delež pomoči bo znašal okoli 40 odstotkov razlike zaradi dviga minimalne plače. Če bo potreba, se bo lahko ukrep podaljšal do decembra 2021,« je povedal za javnost.

Namenil pa je tudi nekaj matematike, ki bo pojasnila možni zaplet: »Če se najnižja osnova za prispevke zniža na višino minimalne plače, se ustvari prihranek za delodajalce v višini 104 evre, kar je pravzaprav slabih 40 odstotkov skupne stopnje vseh prispevkov. To je približno 40 evrov za vsakega zaposlenega, ki prejema minimalno plačo. Če privzamemo, da se bo stroške delodajalca zaradi dviga minimalne plače povečal za približno 95 evrov, lahko izračunamo, da bo vlada s to olajšavo nosila približno 42 odstotkov bremena razlike povišanja minimalne plače.«

  • Podaljšuje se subvencioniranje čakanja na delo (vsaj do konca aprila 2021)
  • Podaljšuje se subvencioniranje skrajšanega delovnega časa (vsaj do aprila 2021)
  • Podaljšuje se čas oskrbe in obravnave starejših bolnikov v bolnišnicah (za 30 dni)

Razširitev kroga za dodatek 150 €

PKP 8 pa bo razširil tudi krog upravičencev do enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 150 €. Upravičeni bodo invalidi z izjemno nizkimi prihodki, prejemniki nadomestil iz invalidskega zavarovanja (ki delajo krajši čas), vojni veterani in invalidi po zakonu, ki ureja njihovo socialno vključevanje

Polnoletni dijaki

Po dolgem času pa bodo pomoči upravičeni tudi polnoletni dijaki s stalnim ali začasnim prebivališčem v RS, ki se v šolskem letu 2020/2021 redno izobražujejo po javno veljavnih izobraževalnih programih v RS. Višina tega dodatka naj bi bila 50 evrov.

Hitro je prišlo do zapletov

V nedeljo so reprezentativne sindikalne centrale, članice ESS s predstavniki vlade začeli pogajanja, ki pa so se hitro končala. Izkazalo naj bi se, da pri predstavnikih vlade ni nobenega od ministrov in da ni mandata za usklajevanje predlogov, so sporočili sindikati.

Urednik portala Student.si

VIRgov.si
Prejšnji članekDobili smo prvi namig zgodbe v Amazonovi seriji Gospodar prstanov
Naslednji članekKateri študij vodi v delo od doma in s sanjske plaže?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.