Kaj prinaša nova Evropska kartica za invalide?

Nova Evropska kartica za invalide
Nova Evropska kartica za invalide Foto: Alvaro Moreno Perez iz iStock

Razprava o Evropski kartici za invalide in prenovljeni evropski parkirni kartici je očitno obrodila sadove tudi pri nas. Predlogu je podporo izrazil tudi Minister Luka Mesec in poudaril praktičen vpliv, ki ga ima pobuda za invalide v Evropi. Kaj prinašata obe kartici?

Evropska kartica za invalide bo olajšala življenje invalidom

Evropska kartica za invalide in parkirna kartica za invalide bo omogočala lažje potovanje po EU in dostop do številnih storitev ter prednostnega obravnavanja na enakopravni osnovi za invalide. Vse to naj bi olajšalo življenje invalidom in jim omogočila, da bolj neovirano uživajo vse prednosti potovanja in storitev po Evropi.

parking area for disabled person, transportation industry
Foto: sutichak iz iStock

Kartica bo služila kot dokazilo o statusu invalida in bo tako veljavna v vseh državah članicah EU. Pri tem ne bo posegala v proces podeljevanja statusa invalida v posameznih državah članicah. Imetnikom pa bo seveda omogočila enak dostop do posebnih ugodnosti in prednostne obravnave, ne glede na državo, v kateri se nahajajo.

Parkirna kartica za invalide, veljavna v članicah Evropske unije

Drugi del direktive pa se nanaša na posodobitev Evropske parkirne kartice za invalide, ki je v obstoju v nekaterih članicah. Omogočila bo uporabo parkirnih mest in objektov, rezerviranih za invalide, v vseh državah EU.

Predlog tudi določa natančna pravila za obe kartici, vključno z obliko kartice, postopkom za dogovor o digitalni različici, pogoji ter pravili in postopki za izdajo ali odvzem kartic.

Spomnimo, da v Sloveniji že imamo Evropsko kartico za invalide, saj je Slovenija sodelovala v pilotnem projektu skupaj z osmimi državami članicami.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

VIRMinistrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
Prejšnji članekMesečni horoskop: December 2023
Naslednji članekSerija Fallout razkrila prve fotografije in datum premiere
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.