Kaj se dogaja z Avstralijo?

Koronavirus kraljuje v medijih, pri tem pa smo skoraj pozabili na grozljive avstralske požare. Ker smo vsi preveč zaposleni z iskanjem razprodanih razkužil in kupovanjem šestmesečne zaloge, nas celina tam spodaj čisto nič ne zanima.

Avstralski požari so se večinoma že končali. Gasilci se uspešno borijo s tistimi ducat, ki še gorijo. Država pa se mora zdaj soočiti s posledicami in ugotoviti, kaj bo naslednji korak. Umrlo je nešteto živali, izgubljena so ogromna področja gozdov, domovi so pogoreli.

 

Vlada bo organizirala preiskavo v požare. Posvetili se bodo razlogom, zakaj je sploh prišlo do njih ter ocenili, kakšna je pripravljenost na morebitne prihodnje ekološke katastrofe. Premier Morisson je bil deležen številnih kritik, saj ne želi priznati, da razlog za požare leži v globalnem segrevanju ozračja. Vlada mora ugotoviti, kako zaščititi svoje prebivalce, saj se temperature v prihodnjih letih ne bodo zniževale.

Osredotočiti se morajo torej na vpliv podnebnih sprememb. Avstralska poletja so vroča in požari se lahko v prihodnosti ponovijo. Gospodarstvo se močno opira na premog, kar pa onesnažuje okolje. Vlada mora torej gledati v prihodnost in vlagati v bolj trajnostno usmerjene industrije.

 

Trenutno trpi tudi turizem. Številna mesta so odprta za turiste, ki pa jih ni od nikjer. Glavne znamenitosti, kot sta Kangaroo Island in Adelaide Hills, sta sicer utrpela škodo, vendar sta že pripravljena na obiske. Turistični delavci tako nestrpno pričakujejo turiste, vendar teh zaenkrat preprosto ni.

Vse pa ni izgubljeno. Narava vedno najde svojo pot, kot lahko vidimo na spodnjih slikah. Kljub požarom se gozdovi že začenjajo obnavljati. Pred njimi je sicer še dolga pot, vendar ponazarjajo čudovito zgodbo upanja in obnavljanja.

Urednica revije Študent

VIRThe Guardian
Prejšnji članekNajbolj pričakovane igre leta 2020
Naslednji članekNajpogostejši strahovi: česa se pa ti bojiš?

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.