Najpogostejši strahovi: česa se pa ti bojiš?

Ljudje se bojimo najrazličnejših situacij. Strah je največkrat evolucijsko pogojen, ali pa je povezan z negativno izkušnjo posameznika.

Strah pred določenimi živalmi

kača
A pogled na kačo tudi tebe zmrazi?

Mednje spadajo arahnofobija – strah pred pajki, ofidiofobija – strah pred kačami, musofobija – strah pred glodalci in kinofobija – strah pred psi.

Strah pred pajki in kačami je evolucijsko pogojen, saj so nekatere vrste zaradi strupenosti predstavljale grožnjo našim prednikom, ki so z namenom preživetja razvili strah.

Strah pred glodalci in psi je največkrat pogojen s slabo izkušnjo. Oseba, ki jo je ugriznil pes, je doživela travmo, ki se izrazi kot strah.

Strah pred skrajnimi situacijamimoški na vrh klifa

Mednje spadajo akrofobija – strah pred višino, aviofobija – strah pred letenjem in astrafobija – strah pred strelo in gromom. Tripanofobija ali strah pred inekcijami se pojavi pri majhnih otrocih in kasneje izzveni, pri določenem odstotku ljudi pa je stalno prisoten.

Ti strahovi so prisotni pri skoraj vsakemu človeku, vendar so različno intenzivni. Naši možgani skrajne situacije povezujejo z nevarnostjo, zato se v njih običajno počutimo neprijetno.

Socialni strahovi

Mednje spada social anxiety. Gre za strah pred ponižanjem in izpostavljenostjo pred drugimi ljudmi. Običajno se razvije v puberteti in če ni predelana, lahko osebo spremlja celo življenje, kar je lahko zelo omejujoče. Značilno je izogibanje dogodkov in stikov z ljudmi. Posebna oblika je glosofobija ali strah pred javnim nastopanjem.

Zelo pogost socialni strah je klovnofobija ali strah pred klovni, k čemur zagotovo pripomorejo tudi filmi.

See you in your dreams!
No, thank you.

Nekateri se zelo neprijetno počutijo na odprtem, sploh na prizoriščih, kjer je velika masa ljudi. Strah pred tem, da bi bil na takem mestu prepuščen sam sebi, se imenuje agorafobija. Nasprotno, je klavstrofobija strah pred zaprtim, majhnim in utesnjenim prostorom.

Poglej tudi Top 6 najbolj čudnih fobij.

Prejšnji članekKaj se dogaja z Avstralijo?
Naslednji članekPrava italijanska kava – študentova najboljša prijateljica

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.