Kako bo izgledala prihodnost? – 1. del

NBC-jev Mach predstavlja 14 vizij prihodnosti, med katerimi nekatere zgledajo celo znanstveno fantastično. Razni projekti po svetu načrtujejo od plavajočega mesta do življenja na Marsu.

1.      Nebotičnik na podeželju

Trgovina z oblačili Bestseller načrtuje nov sedež v majhnem Danskem mestu Brande. Postaviti želijo 320-meterski nebotičnik, kar bi postala tudi najvišja stavba na Danskem in celo v Zahodni Evropi.

2.      Leteči taksiji

Podjetje za prevoze Uber načrtuje leteče taksije. Po načrtih naj bi se uresničili leta 2023 v Dallasu, Los Angelesu in Melbournu. Postaja “Sky Tower” naj bi prejela vsaj 2000 prihodov in odhodov vozil na uro.

3.      Plavajoče mesto

Oceanix City naj bi pripomogel k problemu prevelike popularizacije velikih mest s plavajočim mestom, na katerem bi lahko živelo do 10.000 ljudi. Tako mesto naj bi živelo v harmoniji z morjem ter bilo manj nevarno za morsko življenje in ljudi kot nasuta ozemlja.

4.      Življenje na Marsu

NASA je organizirala tekmovanje za načrt življenjskega prostora na Marsu. Tekmovalci so morali upoštevati pogoje na Marsu (sevanje, temperaturne razlike, tanka atmosfera) in to, da se da načrt natisniti s 3D-tiskalnikom, kar bi omogočilo takojšnjo naselitev pristalih astronavtov. Spodnji načrt spada med finaliste.

5.      Globok bazen

Na Poljskem gradijo najgloblji bazen na svetu DeepSpot, ki bo globok kar 45 metrov. V njem bodo lahko plavali vsi, se učili potapljači, iz tunelov pa ga gledali opazovalci. Odprl naj bi se jeseni 2019.

6.      Panoramski razgled

V Hudson Yardsu v New Yorku načrtujejo 335 metrov visoko zunanjo teraso The Observation Deck. Imela naj bi steklena tla in dobra 2,5 metra visoko nagibajočo se stekleno ograjo, ki bi omogočila nove možnosti pogleda na mesto.

7.      Visoke kmetije

Arhitekta Precht sta ustvarila načrt »Kmetije« (»The Farmhouse«), ki naj bi povezala mestni svet in kmetovanje. Zidovi po kotom ponujajo dodatne vertikalne površine za vrtove, na katerih bi si lahko stanovalci sami pridelovali hrano.

Ne spreglej naslednjega članka, v katerem bomo predstavili še drugih 7 idej prihodnosti.

VIRNBC news
Prejšnji članekSerije za poletne dni
Naslednji članekFakulteta za dizajn vabi k vpisu na magistrski študijski program dizajn

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.