Kako naj bodo mladi vključeni v oblikovanje migracijskih politik?

Silhouette Of Refugees People With Luggage Walking In A Row
Foto: AndreyPopov iz iStock

V teh dnh poteka dogodek, ki ga preko Evropske migracijske mreže organizira Ministrstvo za notranje zadeve. V sklopu evropskega leta mladih je bil drugi dan namenjen razmišljanjem in pogledom mladih o tem, kako bi bili lahko bolj učinkoviteje vključeni v oblikovanje migracijskih politik.

Mladi so najbolj mobilna družbena skupina

V letu 2022 mladi od 18 do 34 let predstavljajo 61 odstotkov vloženih prošenj za mednarodno zaščito v Sloveniji. Ob tem bilo skoraj 30.000 dovoljenj za prebivanje državljanom tretjih držav izdanih v starostni skupini od 18 do 31 let, kar predstavlja 41 odstotkov vseh izdanih dovoljenj za začasno prebivanje. 11 odstotkov dovoljenj za začasno prebivanje je bilo izdanih iz razloga študija.

Med najbolj pomembnimi oblikovanja migracijskih politik je transparenten dialog z različnimi javnostmi. Prav mladi so v tem dialogu strateški partner, saj so nosilci prihodnosti ter budni in aktivni opazovalci sedanjosti. Ključni cilj v okviru aktivnosti ob letošnjem evropskem letu mladih je mlade spodbuditi in vključiti v ključne posvetovalne procese in druge javne politike Evropske unije, usmerjene k odporni, vključujoči in trajnostni prihodnosti na evropski, nacionalni in lokalni ravni.

Mladi so pomemben del globalne družbe, zato morajo biti vključeni v aktivno oblikovanje migracijskih politik. Nenazadnje jih kot najbolj mobilno družbeno skupino migracijske politike tudi naslavljajo in tako pomembno vplivajo na njihove osebne življenjske odločitve ter dajejo možnosti za nove življenjske izkušnje.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekCEWE: Podarite najlepše spomine
Naslednji članekGeorge RR Martin razkril, koliko knjige je napisal

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.