Kako zajeziti teorije zarote covida-19?

Skupaj s covidom-19 se po svetu, kot tudi pri nas, širi še nekaj: teorije zarote. V temnih kotičkih interneta so si ljudje izmislili vrtoglavo paleto neutemeljenih razlag pandemije.

Kognitivnega znanstvenika Johna Cooka iz univerze George Mason ta fenomen ne preseneča. Za Scientific American podcast je povedal:

»Ko se ljudje počutijo ogrožene, se počutijo izven nadzora, ko se počutijo, kot da jih naključni dogodki preplavijo, so bolj ranljivi in verjetneje gravitirajo k teorijam zarote, ker ljudem dajejo občutek nadzora. Prav neprijetno nam je zaradi naključnosti. Ljudje so detektorji vzorcev. Potrebujemo pomen; potrebujemo nadzor; vedeti moramo, da obstaja sistem – obstaja ukaz, kako deluje svet.«

Cook se specializira za preučevanje zanikanja podnebnih sprememb in opazi veliko podobnosti z zarotami covida. Oba igrata na karto nezaupanja do znanosti in napetosti med osebno svobodo in potrebo po zaščiti družbe kot celote. Razlika je le, kot pravi Cook, kako veliko mitov in neresnic o covidu-19 nastaja in kako neverjetno hitro se širijo.

»Počutim se, kot da poskušam z žlico zajemati poplavno vodo.«

Skupaj s sodelavci upa, da bo zgradil jez, tako da bo javnost opozarjal na razširjenost dezinformacij. Pred kratkim so izdali vodnik z naslovom Kako najti teorije zarote covida-19. Cook pripravlja tudi vrsto video posnetkov na YouTubu.

Playlist: Critical Thinking About COVID

Ključno je prepoznati značilnosti konspirativnega mišljenja. Razpoznavni znaki vključujejo držanje nasprotujočih si prepričanj, povsod videti znake zlobnih namer na delu in interpretiranje naključnih dogodkov kot dokaz skritih spletk.

Nekateri so na primer poskušali povezati izbruh koronavirusa z brezžičnim omrežjem 5G, ki se je tudi začel graditi v letu 2019. »To ne more biti naključje, kajne? Pravzaprav ja, je naključje. Baby Yoda je tudi izšel leta 2019, vendar Baby Yoda ni povzročil covida-19

Nova Zelandija na primer že več zaporednih dni ne beleži okužbe, v celotni državi pa imajo le še 5 obolelih. 5G omrežje pa se nemoteno gradi naprej.

Cook pravi, da je težko izkoreniniti teorijo zarote, ko se enkrat razrase. Ljudje pogosto diskreditirajo nasprotujoče si informacije, tako da preprosto razširijo obseg: tisti, ki stojijo za novimi dokazi, morajo biti tudi del zarote.

Boljši pristop je, da ljudi »cepimo« proti dezinformacijam, tako da vnaprej razložimo, na kaj morajo biti pozorni.

»Ko vam nekdo predloži nek argument in zaznate opozorilne znake, o katerih smo govorili, bodite previdni. Lahko je le neutemeljena teorija zarote.«

Cookove raziskave so pokazale, da to preventivno »cepljenje« pomaga preprečiti, da bi ljudje podlegli zarotam podnebnih zanikovalcev. Dokler pravo cepivo proti covidu-19 ne bo na voljo, bo morda vsaj to zagotovilo malo zaščite pred šarlatanskimi teorijami koronavirusa.

VIRScientific American
Prejšnji članekFilmski muzikali, ki jih moraš videti
Naslednji članekObjavljen Javni razpis za izbor operacij »Prva zaposlitev na področju vzgoje in izobraževanja 2021«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.