Kazni za mučenje in uboj živali v Sloveniji

Vsak dan lahko prebiramo o mučenju, stradanju in pretepanju živali. Čeprav lahko preberemo še veliko hujše stvari, jih na tem mestu ne želim niti omenjati. Vsi, ki živalim storijo hudega, pa si zaslužijo kazen. In kako je v slovenskem zakoniku zapisano to? Kakšne so slovenske kazni za mučenje, zastrupitve in uboj živali?

Nezakonit lov

 • Do 6 mesecev zapora ali denarna kazen – Lov, uboj ali ranitev divje živali brez dovoljenja oziroma neupravičeno.
 • Do 12 mesecev zapora ali denarna kazen – Ko gre za dejanja iz prejšnjega odstavka, a za divjad večje vrednosti (pomembno po predpisih o lovstvu), ali pa je to storjeno med varstveno dobo.
 • Do 24 mesecev zapora ali denarna kazen – Lov ogrožene ali zredčene vrste divjadi, lov brez dovoljenja za določeno vrsto divjadi, lov s sredstvi za množično pobijanje ali lov s pomočjo motornega vozila ali žarometa.
Lovljenje divjih živali
Lovljenje divjih živali

Nezakoniti ribolov

 • Do 12 mesecev zapora ali denarna kazen, če se ribe lovijo z razstrelivom, elektriko, strupom ali omamnim sredstvom. Obenem pa se pri tem povzroči pogin rib ali lov, ki je škodljiv za njihovo razmnoževanje.
Nezakonito lovljenje rib
Nezakonito lovljenje rib

Onesnaževanje živil ali krme

Tistemu, ki s škodljivo snovjo onesnaži živila ali krmo ter s tem povzroči nevarnost za življenje in zdravje živali, se odredi denarna kazen ali zapor od enega do treh let. V kolikor pa tako malomarno dejanje povzroči tudi smrt večjega števila ljudi, se odredi kazen do vsaj osmih let zapora.

 • Snovi, ki so škodljive za živali in jih njihov izdelovalec prodaja kot zdravila, lahko povzročijo smrt ene ali več živali. Ta oseba se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

Ravnanje z zaščitenimi živalmi

 • Do 3 leta zapora se odredi tistemu, ki nezakonito poseduje, odvzame, poškoduje, usmrti, izvaža, uvaža, ali trguje z zaščitenimi (divjimi) živalmi ali njihovimi deli oziroma izdelki.
 • Do 5 let zapora pa grozi tistemu, čigar dejanja iz zgornjega odstavka imajo ogromen naravovarstveni pomen ali pa je storjeno v hudodelski združbi.
Zaščitene živali
Zaščitene živali

Malomarnost med epidemijo kužnih bolezni

Kdor v času epidemije ne ravna po ustreznih predpisih in s tem ogroža zdravje živali, se kaznuje z zaporom do enega leta. Če ima to dejanje posledico razširitve bolezni, se oseba kaznuje z zaporom do dveh let. V kolikor pa ta dejanja naredi iz malomarnosti, se kaznuje še z dodatno kaznijo do šest mesecev.

Mučenje živali

 • Do 1 leto zapora – Osebi, ki surovo ravna z živaljo ali ji po nepotrebnem povzroča trpljenje.
 • Do 2 leti zapora in denarna kazen – Osebi, ki se ukvarja z borbami, stavami ali vzrejo živali za tak namen.
 • Do 3 leta zapora – Osebi, ki živali povzroča trpljenje in jo s tem trajno pohabi ali na krut način povzroči njeno smrt.
 • Do 3 leta zapora in denarna kazen – Osebi, ki se ukvarja z borbami, stavami ali vzrejo živali za ta namen, in te ostanejo pohabljeno ali poginejo.

Urednik portala Student.si

VIRKazenski zakonik
Prejšnji članekVišje strokovno izobraževanje zagotavlja zaposljivost in višji življenjski standard
Naslednji članekKako se ne ustrašiti jesenskega izpitnega obdobja

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.