Kako se ne ustrašiti jesenskega izpitnega obdobja

Poletni dnevi se potihem krajšajo in nastopilo je tretje, najbolj zloglasno in žleht – jesensko – izpitno obdobje. Če so ti za tretji rok ostale študijske obveznosti, se ne sekiraj, zagotovo nisi sam v tem.

Začni verjeti v svoje sposobnostiWake up, kick ass, be kind, repeat napis

Letošnje leto je bilo zelo stresno (čeprav smo šele čez dobro polovico ?), zato se nikar ne žri, zakaj ti ni uspelo vsega pozitivno odpisati že prej. Korona kriza je pokazala kako ranljivi smo ljudje in kako se nam lahko ustaljena rutina in udobno življenje v trenutku obrneta na glavo.

Spomni se na vse pretekle uspehe. Zagotovo si se že večkrat znašel v stresni situaciji, ki si jo doživljal kot brezizhodno. To, da si danes tu, kjer si, je dokaz, da si zmogel rešiti tudi velike probleme.

Zelo uporaben nasvet (ki si ga napiši kar na steno svoje sobe) je:

It always seems impossible, until it’s done!

 

 

Naredi dober plan

Najbrž ti je jasno, da boš za uspeh moral delati, vendar boš zagotovo uspešnejši in bolj planiranjeproduktiven, če ne boš pod stresom in v paniki. Naredi si dober plan. Sestavi seznam vseh obveznosti, ki jih moraš postoriti tekom jesenskega izpitnega obdobja, vse od obiska zobozdravnika, zaguljenega izpita in nakupa novih kavbojk.

Plan bo na papirju izgledal veliko bolje, kot v tvoji glavi in lažje si boš razporedil svoj čas.

Vzemi si dopust

Možgani zmorejo sprocesirati omejeno količino informacij, zato med pripravljanjem na izpite moški na kolesudelaj pavze. Takrat ne misli na telefon in socialna omrežja. Raje si skuhaj kavo, pojej sadje ali se sprehodi po dvorišču. Če potrebuješ daljšo pavzo, lahko celo skočiš na kolo in si tako prevertiš misli.

Če imaš do izpita še dovolj časa in si to lahko privoščiš, si en dan v tednu rezerviraj »dopust od učenja«. Ta dan ne misli na študij in ga preživi tako, da se boš kar najbolj osrečil. S prijatelji pojdi na trip, cel dan poležavaj ob najljubši knjigi ali speci torto. Učenje bo lažje, če boš vedel, da te čez dva dni čaka »dopust«.

Prejšnji članekKazni za mučenje in uboj živali v Sloveniji
Naslednji članekPo Ljubljanici bo jeseni stekla nova linija LPP

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.