Kdo obdaruje otroke v Španiji?

the three magi, magi, mags
Foto: OpenClipart-Vectors iz Pixabay

Božične tradicije se po svetu razlikujejo, saj se božič lahko praznuje iz kulturnega ali verskega razloga. Slovenski otroci se zelo veselijo prihoda Božička, ki nas obišče v noči iz štiriindvajsetega na petindvajseti december. Priplazi se skozi dimnik in nam pod božičnimi drevesci pusti darila. Tudi Španija se sicer ni uspela izogniti »ameriškemu Božičku«, a imajo vseeno nekoliko drugačno tradicijo, saj glavni prinašalec daril ni Božiček.

Obdarovanje v Španiji

Ko se v nekaterih državah praznično vzdušje že zaključi in se tako v začetku januarja vrnemo nazaj k svojim rutinam, se za otroke v Španiji pravo praznično vzdušje šele začne, saj čakajo na prihod svetih treh kraljev. Ti otroke obiščejo 6. januarja in jim prinesejo darila.

Kdo so sveti trije kralji?

Gašper, Miha in Boltežar ali sveti trije kralji so možje, ki so se v Betlehem prišli poklonit novorojenemu Jezusu. Prišli so iz daljnih krajev in Jezusa našli tako, da so sledili zvezdi repatici. Ob rojstvu so mu darovali sveto kadilo, zlato in miro. Praznik svetih treh kraljev se v krščanskih državah praznuje 6. januarja. V Španiji pa se je zaradi darov, ki so jih sveti trije kralji prinesli Jezusu, razvila tudi tradicija obdarovanja.

Spain flag on new year invitation card with red christmas ornaments concept. National happy new year composition.
Foto: sezer ozger iz iStock

Praznovanje prihoda svetih treh kraljev

V Španiji v čast prihoda svetih treh kraljev v Betlehem, 5. januarja priredijo parade, kjer po španskih ulicah paradirajo glasbeniki, umetniki in seveda upodobljeni sveti trije kralji, ki otroke razveseljujejo s sladkarijami. V noči iz 5. na 6. januar pa pridnim otrokom sveti trije kralji v njihov najboljši par čevljev, ki jih otroci pustijo pred vrati, prinesejo darila. Poredni otroci v svoje čevlje namesto daril dobijo »oglje«, ki je narejeno iz sladkorja. Poleg odpiranja daril šestega januarja, Špance čaka še razrez tradicionalne sladice »Roscón de Reyes«. Sladica v notranjosti skriva majhen model kralja ali kraljice, kdor ga najde, postane kralj ali kraljica za ta dan.

Monika Martinc

Junior novinar

VIRBarcelo
Prejšnji članekTop 5 prigrizkov za novoletno zabavo (sir z orehi in drugo)
Naslednji članek5 idej za novoletne igre, ko ti zmanjka časa za pripravo
Monika Martinc

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.