Ko so v Makedoniji sodili medvedu

Large Carpathian brown bear predator portrait, while looking in the camera in natural environment in the woods of Romania Europe, with green background.
Foto: DrDjJanek iz iStock

Čeprav vse skupaj zveni kot ljudska pravljica, gre za resnično zgodbo, ki se je pred 15 leti odvijala v Makedoniji. Primer je bil tako odmeven, da so o njem poročali praktično vsi pomembni svetovni mediji, kot so BBC, Reuters, Washington Post in drugi. Čas je, da zavrtimo čas nazaj.

Medvedova sodba v dolnji Makedoniji

Čebelar Zoran Kiseloski je bil pripravljen proti medvedu, ki je stikal po njegovih panjih in mu kradel med, uporabiti vsa sredstva. Preden je proti medvedu sprožil sodni postopek, je čebelar Zoran poskušal medveda pregnati na veliko bolj nečloveški način.

Da se medved panjem ne bi približeval, je čebelar Zoran kupil generator, območje osvetlil z lučmi in na ves glas predvajal Cecine turbo folk uspešnice. Luči, predvsem pa Ceca, so medveda uspešno odvrnile od tatinskih namenov.

Ko pa so luči ugasnile in glasba utihnila, se je vrnil tudi medved. Čebelar Zoran je bil tako obupan, da je proti medvedu sprožil tožbo.

Court of Law and Justice Trial Session: Imparcial Honorable Judge Pronouncing Sentence, striking Gavel. Focus on Mallet, Hammer. Cinematic Shot of Dramatic Not Guilty Verdict. Close-up Shot.
Foto: gorodenkoff iz iStock

Primer je obravnavalo sodišče v mestu Bitola, ki je medvedu sodilo v odsotnosti. Postopek je trajal eno leto, sodišče pa je medveda spoznalo za krivega kaznivega dejanja tatvine in poškodovanja tuje stvari.

Ker medved ni imel lastnika, je sodišče odredilo državi, da mora plačati globo 140.000 denarjev, kar je takrat znašalo približno 2.500 €. Čebelar Zoran je bil v sporu zoper medveda uspešen, medved pa se začuda na odločitev sodišča ni pritožil.

Junior novinar

VIRBBC
Prejšnji članekSlovenske knjižnice se prilagajajo: Izposoja videoiger
Naslednji članekSlovenija se sooča s krizo energijskih pijač

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.