Slovenija se sooča s krizo energijskih pijač

Teenage Girl Drinking Caffeine Energy Drink Gaming At Home Using Dual Computer Screens At Night
Foto: monkeybusinessimages iz iStock

Ministrstvo za zdravje opozarja, da energijske pijače niso primerne za otroke in mladostnike. Pri tem se sklicujejo na raziskavo Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Pokazala je, da največ energijskih pijač popijejo prav mladi.

Starostna meja uživanja energijskih pijač se znižuje

Focused woman holding and energy drink in the night. Deadline project, overworking, freelance worker
Foto: Vadym Petrochenko on iStock

Po podatkih Ministrstva za zdravje energijske pijače pije več kot tretjina mladostnikov ali vsak šesti 11-letnik in vsak drugi 15-letnik. Mesečno naj bi povprečen slovenski mladostnik popil 2,5 litra energijskih pijač, kar se sklada z evropskim povprečjem. Starostna meja uživanja enerijskih pijač se znižuje. Po rezultatih raziskave Zveze potrošnikov Slovenije ljubljanskim osnovnošolcem energijske pijače ponudijo celo starši.

 

Energijske pijače so še slabše od ostalih brezalkoholnih pijač

Dandanes je povsod preveč dodanega sladkorja, zato ni čudno, da se staršem energijski napitek ne zdi slabši od kokakole. A energijske pijače vsebujejo predvsem kofein in ostale snovi za poživitev, dodano je še veliko sladkorja ali sladila, barvil in arome. Varni vnos kofeina pri otrocih in mladostnikih ni določen, saj imamo za to še premalo podatkov. Uporabo energijskih pijač Ministrstvo za zdravje mladim zato povsem odsvetuje.

Negativni vpliv na uravnavanje telesne teže

Pollitrska pločevinka energijske pijače lahko vsebuje do 55 g ali 11 vrečk sladkorja. Za zmerno aktivnega 12-letnika to pomeni dobrih 10 odstotkov priporočenega dnevnega energijskega vnosa, poudarja Ministrstvo. Vpliv na telesno težo se pri otrocih zaradi nižje telesne mase pozna še prej in bolj intenzivno kot pri odraslih.

Childhood obesity problem and weight loss. Fat boy at a nutritionist appointment. Overweight boy consulting with doctor in office. Doctor examining fat boy in clinic. Doctor measuring overweight boy.
Foto: ELENA BESSONOVA on iStock

Oglaševanje zavaja potrošnika

Energijskim pijačam so pogosto dodani vitamini in minerali, kar daje vtis zdrave pijače. Nikakor jih ne smemo zamenjevati s športnimi napitki. Ti so namenjeni nadomeščanju izgubljenih snovi med naporno vadbo, pri tem pa kofein z diuretičnim učinkom ne pomaga. Zaradi znojenja in diuretičnega učinka lahko pride do hude dehidracije, sprožijo se lahko srčne aritmije, občutek hitrejšega in močnejšega bitja srca ali zapleti delovanja srčne mišice.

red bull, energy drink, drink
Foto: Alexas_Fotos iz Pixabay

Na počutje ne vplivajo blagodejno

Zaradi čezmernega vnosa kofeina se lahko kratkoročno spremeni ritem bitja srca, poviša krvni tlak ali prihaja do razburjenosti, nervoze, tesnobe, glavobolov, dehidracije in bolečine. Med dolgoročnimi učinki Ministrstvo navaja povečano izločanje stresnih hormonov in težave s spancem.

Lahko pride do hujših zdravstvenih zapletov

Energijske pijače vplivajo na delovanje živčnega in prebavnega sistema, srca in ožilja ter mišic. Zaradi sladkorja jih povezujejo s tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2 in propadanjem zob.

Abnormal boy tooth. The extra narrow strange tooth grew in the boy's mouth. Boy shows his crooked tooth. Patient Orthodontist. Children's teeth problems.
Foto: galitskaya iz iStock

Za mlade so povsem odveč

Otroci in mladostniki na dan potrebujejo približno liter in pol tekočine. Za hidracijo je najbolj primerna pitna voda ali nesladkani čaj. Sprejemljivi so tudi z vodo razredčeni 100 % sadni ali zelenjavni sokovi. Energijske pijače tega ne morejo nadomestiti, kakor ne morejo nadomestiti zadostnega spanca. Uživanje energijskih pijač ima na otroke in mladostnike le negativne vplive – kratkoročne in dolgoročne. Strokovnjaki jih odločno odsvetujejo.

10 razlogov, da opustiš energijske pijače

VIRMinistrstvo za zdravje
Prejšnji članekKo so v Makedoniji sodili medvedu
Naslednji članekStartup vikend 2023

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.