Koliko žensk je v znanosti v Sloveniji?

Danes, 11. februarja, smo obeležili Mednarodni dan žensk in deklet v znanosti – odlična priložnost za to, da preverimo, kakšne so realne številke v Sloveniji. Te zanima, kakšno je stanje?

Univerza v Ljubljani ?

Od prvega študijskega leta 1919/20 so se deleži žensk v znanosti kar precej spremenili. Takrat je bilo vpisanih 97 % moških in samo 3 % žensk. Že 50 let po tem se je razmerje skoraj izenačilo, ženske so predstavljale 48 %, moški pa 52 % predstavnikov vpisanih. V 80-ih letih pa so prednost prevzele ženske, že zadnjih 20 let pa se razmerje vrti med 60 proti 40 %, v prid žensk. Na UL torej prevladuje ženski spol, in to kar na vseh treh stopnjah.

Področje akademske kariere

Med raziskovalkami/raziskovalci ter visokošolskimi učiteljicami/učitelji in sodelavkami/sodelavci že sto let prevladujejo moški. Razmerje zadnjih deset let je v povprečju 60 proti 40 odstotkov v korist moškega spola.

Prof. dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela, predstojnica doktorske šole na Univerzi v Ljubljani in profesorica sociologije na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani ugotavlja: »Leta 2018 je bilo med docentkami/docenti 56 odstotkov moških, med izrednimi in rednimi profesoricami/profesorji pa je še vedno večina moških – 60 odstotkov izrednih profesorjev in 69 odstotkov rednih profesorjev.«  Stanje naj bi se izboljševalo, še vedno pa moški ostajajo na najvišjih in najbolje plačanih položajih.

Članice Evropske unije EU

Med članicami Evropske unije je v povprečju delež žensk v znanosti 40 %, Slovenija je primerjalno s 45 odstotki nad povprečjem – na 14. mestu. Med vsemi evropskimi državami pa smo na 17. mestu. Največji delež med članicami ima Litva z 58 %, sledi Bolgarija z 54 %, Latvija z 52 %, četrta pa je Danska, kjer pa delež že pade pod 50 % (natančneje 49 %). Najslabše je v Luksemburgu, kjer je med znanstveniki le 26 % žensk.

Prešernove nagrade študentkam in študentom Univerze v Ljubljani ?

V 70-letni zgodovini podeljevanja Prešernovih nagrad so jih 539 podelili študentkam, kar znaša približno 30 odstotkov vseh podeljenih Prešernovih nagrad. Število prejemnic je skozi leta ves čas naraščalo. V letu 2019 je med 12 prejemnicami in prejemniki Prešernovo nagrado prejelo 6 študentk.

 

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

VIRSTA
Prejšnji članekKaj pa, če bom moral odpovedati potovanje?
Naslednji članekNa Antarktiki zabeležili rekordno visoko temperaturo

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.