Na Antarktiki zabeležili rekordno visoko temperaturo

Argentinska raziskovalna postaja Esperanza je na Antarktiki, zabeležila najvišjo temperaturo v zgodovini. Izmerila je 18,3 stopinj Celzija, kar je 0,8 stopinje več, kot je znašal prejšnji rekord. Marca 2015 so na Antarktiki izmerili 17,5 stopinj Celzija.

Temperatura je bila izmerjena na Antarktičnem polotoku na zahodu Antarktike.
To je približno 1000 kilometrov južneje od Ognjenega otočja v Čilu. Polotok je tudi območje na Antarktiki, ki se najhitreje segreva. Prav tako je eno od območij na svetu, kjer temperature najbolj vztrajno rastejo. Medtem ko je ta temperatura rekordna za sam kontinent, je pravi rekord iz leta 1982. Na območju, ki zavzema kontinent, otoke in oceane je bilo takrat zabeleženih 19,8 stopinj Celzija.

Postaja Esperanza
Postaja Esperanza

Podatek je potrdila Svetovna meteorološka organizacija (WMO). »To ni številka, ki bi jo po navadi povezovali z Antarktiko, tudi če je poletni čas,« je za javnost povedala Clare Nullis, iz WMO. »Količina staljenega ledu se je med leti 1979 in 2017 povečala za vsaj šestkrat. Taljenje ledenikov je velik problem, pomeni, da smo v velikih težav.«

Na polotoku, ki je zelo gorato območje, so bile meritve še poudarjene zaradi vetra, ki prihaja z gorskih pobočij. Veter pritiska na zrak, ki je pri dnu doline in tako povzroči še dodatno ogrevanje. A to ni imelo tako velikega vpliva, kot samo ozračje. Naš planet je leto začel katastrofalno, saj smo zabeležili najtoplejši januar v zgodovini. Evropa in Azija sta dosegli rekordno visoke temperature. Povprečja so bila višja tudi za 12 stopinj.

Lokacija postaje Esperanza
Lokacija postaje Esperanza

Temperature na Antarktiki so se dvignile za približno 3 °C v zadnjih 50 letih. Približno 87 % ledenikov na zahodu kontinenta se je v tem času odmaknilo, zaradi globalnega segrevanja. Večina teh od leta 2008 naprej, in to močno pospešeno. Znanstveniki opozarjajo, da so bo zaradi taljenja ledu na južnem polu, morje dvignilo za vsaj 3 metre. Lansko leto je bila na Arktiki, izmerjena najvišja temperatura v zgodovini obeh polov. V kanadski deželi moškatnega goveda oziroma na Ellesmere otočju so zabeležili 21 stopinj Celzija. Najverjetneje bodo nove rekordne temperature zabeležene v ne tako daljni prihodnosti.

Kako lahko ti pomagaš proti globalnem segrevanju? To si lahko prebereš v našem članku Kako upočasniti globalno segrevanje.

Urednik portala Student.si

VIRWashington Post
Prejšnji članekKoliko žensk je v znanosti v Sloveniji?
Naslednji članekImaš fotografski potencial? Prijavi se na natečaj za naravoslovno fotografijo leta in se preizkusi!

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.