Kaj pa, če bom moral odpovedati potovanje?

Včasih enostavno pride do najslabšega možnega scenarija. Zaradi višje sile se moraš v zadnjem trenutku odločiti za odpoved potovanja, ki si ga rezerviral bodisi preko agencije bodisi v lastni režiji. Da v takšnih okoliščinah ne bi izgubil vsega denarja, ki si ga vložil v potovanje (za letalske karte, nastanitev, rent-a-car …), moraš razmišljati že, ko potovanje načrtuješ. Povrnitev stroškov si lahko zagotoviš le z ustreznim zavarovanjem.

Kje začnem?

Če potuješ s turistično agencijo, lahko zavarovanje rizika odpovedi skleneš že s pogodbo o potovanju (ki jo vedno pozorno preberi!).

Če potuješ samostojno, lahko v lastni režiji tudi skleneš zavarovanje z eno izmed slovenskih zavarovalnic glede na že prej opravljen nakup letalskih kart, plačilo nastanitve itd.

Departures

Katero zavarovanje za tujino naj izberem?

Če potuješ redko, izberi čisto navadno zavarovanje odpovedi turističnih potovanj (okoli 30 € na povprečni aranžma; kratkoročno zavarovanje, ki ga lahko skleneš tudi le do nekaj dni pred odhodom in velja do konca potovanja).

Če pa si na poti bolj pogosto, bo zate prava rešitev zavarovanje odpovedi večkratnih potovanj v tujino (tudi letno turistično zavarovanje z asistenco v tujini), ki vzporedno z višjo ceno ponuja tudi večji razpon kritja primerov odpovedi.

Katere nevarnosti zavarovalnica lahko krije?

Skoraj vsak osnovni zavarovalni paket za tujino krije nevarnosti kot so smrt, nezgoda, nepričakovano poslabšanje tvojega zdravja ali zdravja tvojih bližnjih, nosečnost, poziv uradnih organov … Vse to seveda ob predložitvi ustreznih dokazil.

Money pleazzzzzzeee!

Manj pogosto …

… pa zavarovalnice krijejo izbruhe epidemij in pandemij na območju potovanja, nevarnost terorističnih napadov, odpoved poročnega potovanja zaradi odpovedi poroke… Če torej načrtuješ potovanje v države, v katerih so možne nevarnosti epudemij, nujno zavaruj svoje potovanje s paketom, ki krije nevarnost izbruha epidemije!

Preveri pri svoji zavarovalnici, pred katerimi vrstami nevarnosti se v okviru svojega paketa sploh zavaruješ. Je pa zelo verjetno, da boš za te manj pogoste nevarnosti moral odšteti več.

Danger, caution

Dve muhi na en mah: zdravje + riziko odpovedi

Nekatere zavarovalnice poleg zavarovanja za riziko odpovedi potovanja nudijo tudi zdravstveno zavarovanje v tujini, ki ga lahko skleneš le za 1 dan (idealno za enodnevni smučarski izlet v tujino) ali za več časa. S tem preventivnim ukrepom se izogneš plačilu stroškov zdravstvene oskrbe, če se v tujini poškoduješ ali zboliš, saj lahko ti dosežejo res vrtoglave zneske, če nisi zavarovan.

Better safe than sorry! Potuj pametno.

Prejšnji članekDisney prireja risanki Bambi in Ostržek
Naslednji članekKoliko žensk je v znanosti v Sloveniji?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.