četrtek, 1 oktobra, 2020
Doma Izpostavljeno Družba Komentar: Kaj bo s študentsko populacijo?

Komentar: Kaj bo s študentsko populacijo?

Z začetkom tedna smo priča postopnemu odpiranju trgovin, lokalov, restavracij. V šole se vračajo najmlajši osnovnošolci in najstarejši dijaki. Kaj pa se dogaja s študenti?

V korona času smo se soočili s šolanjem od doma. Niso nam ukinili obveznosti, izpite in kolokvije izvajamo na daljavo. Študentsko delo pa stoji. Velikemu deležu študentov so ukrepi za zaščito pred koronavirusom odnesli celoten prihodek. Država nas je konec aprila razveselila z enkratnim solidarnostnim dodatkom, pa je to dovolj?

Študentske finance

Študente lahko v grobem razdelimo v tri skupine:

  1. Tisti, ki niso nikoli delali preko študentskega servisa.
  2. Tisti, ki preko študentskega servisa delajo priložnostno, v času ko nimajo študentskih obveznosti in zaslužek porabijo za nadstandard (počitnice, skuter, izpit za avto, tečaji, žuranje, darila, potovanja).
  3. Tisti, ki se z zaslužkom od dela preko študentskega servisa preživljajo.

Država je enkraten solidarnostni dodatek namenila vsem rednim študentom, ki so državljani Slovenije. Denar, seveda, prav pride vsakomur, vendar ni vsakomur enako potreben.

Študent, ki se preživlja s svojim delom, si plačuje položnice, gorivo in kupuje hrano, se z dodatkom 150 € ne bo (niti približno) rešil iz finančnega brezna. Po drugi strani nekdo, ki tako ali tako nikoli ni opravljal študentskega dela, ni občutil korona-ukrepov v svoji denarnici, pa je vseeno dobil dobrodošel finančni dodatek.

Z enkratnim solidarnostnim dodatkom ni bilo storjene veliko koristi. Ker dodeljevanje ni bilo premišljeno, se zaradi tega dodatka ni rešilo študentskih finančnih težav.

Pogrešal bo to, da sem si lahko privoščil hrano.

Danes se nihče več ne vpraša, kako bo študent plačal elektriko in najemnino, saj je dobil pomoč od države.

Pa itak študentje živijo v Hotelu Mama in študirajo ker nočejo delat, baje. 🙄

Ti je prispevek všeč? 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (6 ocen, povprečje: 4,50)
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

29,260FansLike
2,196FollowersFollow
2,640FollowersFollow
1,680FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

Odkritje tekoče vode na Marsu

Raziskovalci so našli dokaze o obstoječi tekoči vodi na Marsu. Jezero leži pod južno polarno ledeno kapo planeta in je široko približno 20 km....

Ocena filma: Prvič narazen

Prvič narazen je nadaljevanje najstniškega globalnega fenomena Prvič oziroma After. Film, ki je obudil slovenske kinematografe, mnoge kritike pa poslal v stanje hibernacije. Se...

Letos Pozdrav brucem preko spleta

Novih ukrepov zaradi koronavirusa smo že vajeni, zato nas ne preseneča, ko se dogodki preselijo na splet. Letos bo v spletni obliki potekal tudi...

Top nasveti, ki bodo olajšali tvoj prehod v študentsko življenje

Jutri bo marsikateri dijak postal študent. In čeprav se ta prehod na prvi pogled morda ne zdi tako grozen, večini povzroča preglavice. Če se...