Kriptovaluta JRR Token ne obstaja več

Pot se je končala za kriptovaluto poimenovano po legendarnemu avtorju J. R. R. Tolkienu. Ime kriptovalute se je duhovito glasilo kar JRR Token, a ni trajalo dolgo. Tematsko obarvana valuta je luč sveta ugledala v avgustu, a so hitro nastopili tudi odvetniki Tolkienove zapuščine ter prekinili neuradno valuto. Zdaj je zabeležila svoj propad na enak način, kot ga je doživel sam sovrag v delih britanskega avtorja.

JRR Token naj bi bila parodija imena slavnega avtorja

»Edini token, ki jim vsem vlada,« se je glasil slogan kriptovalute, obarvane s tematiko Gospodarja prstanov. Ime valute je jasno nakazovalo na povezavo z enim največjih avtorjev vseh časov, J. R. R. Tolkienom. Da se je zadeva ob avgustovskem izidu še nekoliko bolj zapletla, je na oder stopil tudi igralec Billy Boyd, ki je v filmih upodobil Pippina.

»Saruman si je želel združiti Srednji svet v centralizirano enoto, medtem ko si je bratovščina želela decentralizacije. Kriptovalute so v bistvu decentralizirano omrežje,« je v posnetku povedal igralec, a Tolkien Estata ni prepričal. Hitro so vključili odvetnike, saj so bili enotnega mnenja, da je povezava s Tolkienom uporabljena le kot marketinška past za nove uporabnike. Da naj bi bila specifično ustvarjena z namenom privabljanja njegovih oboževalcev. Obenem so poudarili tudi to, da odsotnost črk L in I ni dovolj za samostojno ime.

Prstan mogote ne bo nikoli del svoje valute
Prstan mogote ne bo nikoli del svoje valute

Kriptovaluta ne obstaja več, je povedal Tolkien Estate

Tvornik valute JRR Token je že odgovoril in pojasnil, da gre za unikatno obliko digitalne valute in da je njeno ime mišljeno kot parodija in ni uporabljeno v slabi veri. »Edini token, ki jim vsem vlada,« je jasna referenca na edini prstan, ki je osnova Tolkienovih del in del pop kulture. Pomen JRR naj bi po njegovo pomenil: »Journey through Risk to Reward«. Razen tega ni povedal nič zanesljivega, kar bi jasno nakazalo na to, da gre pri imenu za parodijo in to je bilo dovolj dokazov za močan Tolkien Estate.

Tolkien Estate je dobil tožbo in posledično tudi domeno JRRToken.com. Razvijalcu je prepovedal uporabo tega imena, valute in nadaljnje povezave s Tolkienovim imenom ali delom. Ameriški razvijalec valute je moral družbi, ki skrbi za Tolkienovo zapuščino, plačati odškodnino.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekGTA: Trilogy najslabše ocenjen izid katerekoli igre vseh časov
Naslednji članekMicrosoft se je znova odločil razjeziti uporabnike
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.