Kuhanje za začetnike: kako pravilno skuhati špagete

Kuhanje špagetov
Kuhanje špagetov Foto: JESHOOTS-com iz Pixabay

Kuhanje špagetov se na prvi pogled zdi preprosto, a kot pri mnogih jedeh tudi tu obstajajo ključni koraki, ki lahko naredijo razliko med običajnimi in izjemno okusnimi špageti. Hitro se namreč zgodi, da so špageti preveč razkuhani ali celo zlepljeni. V tem članku ti bomo razkrili nekaj skrivnosti, ki ti bodo pomagale, da boš skuhal najokusnejše špagete.

Pred kuhanjem špagetov

  1. Izberi pravilne špagete – špageti so lahko različne debeline in teksture, zato je pomembno izbrati tiste, ki najbolj ustrezajo tvojemu receptu. Tanjši špageti se bodo hitreje skuhali, med tem ko boš za kuhanje debelejših špagetov potreboval več časa.
  2. Pred kuhanjem speri špagete – preden špagete streseš v vrelo vodo, jih speri s hladno vodo, saj boš tako odstranil odvečni škrob, špageti pa se med kuhanjem ne bodo lepili.
  3. Upoštevaj razmerje med špageti in vodo – lepljenje špagetov lahko še dodatno preprečiš s tem, da za kuhanje uporabiš dovolj veliko posodo. Najbolje je, da se držiš razmerja 100 gramov špagetov na liter vode.
pasta, raw, food
Foto: ponce_photography iz Pixabay

Med kuhanjem špagetov

4. Zavri vodo – šele ko bo voda zavre, ji dodaj sol, ki bo že med kuhanjem omogočila, da bodo špageti okusnejši. Po tem, ko vodo soliš, vanjo dodaj špagete.

5. Občasno premešaj – s tem boš zagotovil, da bodo špageti lepo razporejeni po posodi in se med sabo ne bodo zlepili.

6. Upoštevaj čas kuhanja – na embalaži preveri, koliko časa je najprimernejše kuhati špagete, saj se le-ta razlikuje med posameznimi vrstami špagetov. Nekaj minut pred predvidenim koncem kuhanja pa preveri, ali so morda že kuhani. Tako špagetov ne boš razkuhal.

Carbonara pasta. Spaghetti with pancetta, egg, parmesan cheese and cream sauce. Side view, copy space. Traditional italian cuisine.
Foto: NataBene iz iStock

Po kuhanju špagetov

7. Špagete takoj odcedi – da špagetov ne boš razkuhal, jih odcedi takoj, ko ugasneš štedilnik.

8. Premešaj kuhane špagete – ko so špageti odcejeni, jih s čistimi vilicami ali s kuhalnico nežno premešaj, saj se bodo tako ločili in enakomerno prepojili z okusom.

9. Postrezi sveže – najboljši špageti so še vroči špageti, tako boš namreč lahko užival v njihovi popolni teksturi.

Upoštevaj napotke in pripravi izjemno okusne špagete!

Junior novinar

Prejšnji članekiPhone 15: Katere novosti prinaša novi Applov mogotec?
Naslednji članekWebb razkril osupljiv pogled na spiralno galaksijo (FOTO)

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.