Webb razkril osupljiv pogled na spiralno galaksijo (FOTO)

Kozmični vrtinec, ki ga je posnel Teleskop Jamesa Webba
Kozmični vrtinec, ki ga je posnel Teleskop Jamesa Webba Foto: on ESA/Webb, NASA & CSA, A. Adamo (Stockholm University) and the FEAST JWST team

Vesoljski teleskop James Webb (JWST) je razkril osupljiv pogled na spiralno galaksijo M51. Slike, posnete s teleskopom Webb, prikazujejo elegantne vijugaste rokave galaksije v polnem sijaju.

Teleskop Webb ponuja svež vpogled v nastajanje galaksije

»Ta svež pogled na M51, znan tudi kot galaksija Whirlpool, nam bo zagotovil edinstven vpogled v zapletenost procesa nastajanja zvezd in kako ta oblikuje galaksije,« pravi Angela Adamo, izredna profesorica na univerzi v Stockholmu in glavna raziskovalka programa.

Spiralne galaksije, kot je tista, ki jo je posnel JWST
Spiralne galaksije, kot je tista, ki jo je posnel JWST Foto: spirit111 iz Pixabay

Nahaja se približno 27 milijonov svetlobnih let stran v ozvezdju Canes Venatici, M51 pa si deli nebesno soseščino s pritlikavo galaksijo NGC 5195. Njuna gravitacijska interakcija ju je spremenila v enega najbolj raziskanih galaktičnih parov. Vpliv NGC 5195 na M51 naj bi prispeval k izrazitemu videzu spiralnih krakov M51. Prejšnja opazovanja M51 s Hubblovim vesoljskim teleskopom so prav tako prispevala k našemu razumevanju tega kozmičnega druženja.

Nedavne slike spiralne galaksije M51, ki jih je objavil JWST, so navdušile tako astronome kot vesoljske navdušence. Zapleteni vijugasti rokavi galaksije, ki spominjajo na kozmični vrtinec, se razprostirajo po vizualnem okviru z izjemno jasnostjo. Za razliko od nepravilnih spiralnih krakov, ki jih najdemo v nekaterih galaksijah, so veličastni spiralni kraki M51 na vidnem mestu na tej sestavljeni sliki.

Posnetki so rezultat združitve podatkov, ki sta jih zbrala dva Webbova napredna instrumenta: Near-InfraRed Camera (NIRCam) in Mid-InfraRed Instrument (MIRI). Skupna prizadevanja ESA, NASA in CSA pri izgradnji JWST ter znanstvena prizadevanja mednarodne ekipe JWST FEAST so izdelala kozmični portret, ki razkriva različne vidike M51.

»Temno rdeča območja predstavljajo topel prah, ki prežema galaksijo, medtem ko škrlatna območja prikazujejo predelano svetlobo, ki izvira iz kompleksnih molekul, ki se tvorijo na prašnih delcih. Odtenki oranžne in rumene razkrivajo dele ioniziranega plina, ki so ga ustvarile novonastale zvezdne kopice. To prepletanje elementov slika živo sliko procesov, ki oblikujejo galaksijo,« pravi Adamo.

Določanje hitrosti nastajanja zvezd

Ta osupljiva opazovanja M51 so del serije z naslovom Povratne informacije v nastajajočih ekstragalaktičnih zvezdnih kopicah (FEAST). Namen projekta FEAST je osvetliti zapleten odnos med zvezdno povratno informacijo in nastajanjem zvezd v galaksijah onkraj naše Rimske ceste. Zvezdne povratne informacije, proces sproščanja energije iz zvezd v njihovo okolje, igrajo ključno vlogo pri določanju hitrosti nastajanja zvezd. Razumevanje te dinamike je bistveno za razvoj natančnih modelov nastajanja univerzalnih zvezd.

Galaxy and bright stars in deep space. Galaxy Andromeda circle. Nebula and spiral galactic. Sci-fi wallpaper. Space fantasy collage with stars in sky at night.
Fotografija je simbolična.
Foto: dima_zel iz iStock

Pomen FEAST-a je v njegovem raziskovanju zvezdnih jaslic v galaksijah izven naše. Medtem ko so prejšnji observatoriji, kot sta vesoljski teleskop Hubble in Atacama Large Millimeter Array, zagotovili utrinke nastajanja zvezd, zmogljivosti JWST ponujajo nov pogled na najzgodnejše faze nastajanja zvezd, predelavo energije in drugo.

»Nastanek zvezdnih kopic iz njihovih rojstnih oblakov v oddaljenih galaksijah je zdaj prvič mogoče opazovati. To omogoča znanstvenikom, da preučujejo obogatitev novonastalih zvezd s kovinami in izčrpavanje okoliškega plina,« pravi Adamo.

Ko se bomo poglobili v te mehanizme, se bo naše razumevanje ciklov nastajanja zvezd, obogatitve s kovinami v galaksijah in časovnih okvirov za nastanek planetov in rjavih pritlikavk razširilo. Slike JWST ne prikazujejo le lepote kozmosa, ampak prispevajo tudi k odkrivanju skrivnosti evolucije vesolja.

VIRStockholm University
Prejšnji članekKuhanje za začetnike: kako pravilno skuhati špagete
Naslednji članekSuper novica za tiste z malo časa! Nova raziskava je količino tedenske aktivnosti obrnila na glavo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.