Super novica za tiste z malo časa! Nova raziskava je količino tedenske aktivnosti obrnila na glavo

Ženska teče s slušalkami v ušesih
Foto: StockSnap iz Pixabay

Redno gibanje je ključno za ohranjanje zdravja. A kaj točno pomeni »redno«? Vsak dan? Vsake tri dni? Nova raziskava pravi, da je dovolj, če si telesno aktiven med vikendom. V kolikor takrat športu nameniš dovolj časa seveda. Glede na priporočila za odrasle to pomeni 150 minut zmerno intenzivne aktivnosti na teden.

Teden telesne aktivnosti stisnemo v en teden

To sploh ni tako veliko: zadostuje že 20 minut nekoliko intenzivnejše hoje dnevno. Med zmerno intenzivno aktivnost se uvršča celo košnja trave! Sliši se preprosto, a včasih ti natrpan urnik tega preprosto ne omogoča. Če ob vseh predavanjih, vajah in ostalih študijskih obveznostih opravljaš še študentsko delo, se hitro znajdeš v situaciji, ko za šport med tednom ne ostane niti minute.

Na srečo lahko za svoje zdravje poskrbiš med vikendom. Raziskava je spremljala 90.000 zdravih posameznikov srednjih let. Pri tem se je zanašala na podatke naprav za spremljanje aktivnosti in zdravja v obsegu šestih let. Izmed vseh udeležencev, se jih je kar 32.000 uvrščalo med »vikend bojevnike«, torej večino športnih aktivnosti opravljali ob koncu tedna. Pri tem ni šlo za zagrizene športnike, ki bi 90 minut izvajali tekaške intervale na stadionu ali kolesarili več ur v kosu. 150 minut aktivnosti so lahko nabrali tudi s sproščenimi aktivnostmi, recimo sprehodom v parku in delom na vrtu.

Wheelbarrow with chopped wood
Foto: Alfred van der Zwaard iz Unsplash

Je razlika med tedensko in vikend vadbo?

Raziskovalci so ugotovili, da so imeli posamezniki, ki so se redno ukvarjali z zmerno do intenzivno vadbo, manjšo verjetnost za kap, srčni napad in atrijsko fibrilacijo (nenormalen srčni ritem), v primerjavi z neaktivnimi posamezniki. V skladu s pričakovanji torej. Novo pa je bilo spoznanje, da med ljudmi, ki so več kot polovico aktivnosti opravili med vikendom, in tistimi, ki so aktivnost enakomerno razporedili preko celega tedna, ni bilo razlik. Za zdravje srca torej ni pomembno, kdaj si aktiven, nujno pa je, da si aktiven!

To torej pomeni, da naporen študij in stresen delovnik nikakor nista izgovora za zanemarjanje zdravja srca. Pomembno je tudi vedeti, da je 150 minut le minimum. Za večje pozitivne učinke aktivnosti se boš moral bolj potruditi. Še vedno namreč velja, da več vadbe ustreza večjemu izboljšanju zdravja (do neke meje seveda) in da je nekoliko intenzivnejša vadba učinkovitejša od ležernega sprehoda. Šport še zdaleč ni edini faktor, ki vpliva na zdravje, zato med študijem ne pozabi na zdravo prehrano.

VIRInc.
Prejšnji članekWebb razkril osupljiv pogled na spiralno galaksijo (FOTO)
Naslednji članekAjda Bračič je dobitnica nagrade Maruše Krese s knjigo Leteči ljudje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.