Lastniki NBA ekip bodo prispevali 300 milijonov dolarjev za pomoč temnopolti skupnosti

Guvernerji lige NBA so se odločili, da bodo vzpostavili fundacijo, namenjeno za večje možnosti ekonomije temnopoltih. Zavezali so se za pomoč v višini 300 milijonov dolarjev. Fundacijo so guvernerji (nekoč imenovani kot lastniki) ustvarili s pomočjo NBPA oziroma združenjem igralcev lige NBA. Tako bo trideset lastnikov v naslednjih desetih letih vsako leto darovalo skupaj 30 milijonov dolarjev.

Fundacija bo skrbela za boljše možnosti zaposlovanja temnopoltih moških in žensk, hkrati pa bo poskrbela za boljše možnosti šolanja za mlade. Tako velik pomen namenjata dostopnosti in lažjemu šolanju v srednji šoli in na univerzah. Prav tako pa bodo pomagali organizacijam po državi, ki skrbijo za izobraževanja, mentorstvo, inovacije in projekte. Kot del družine NBA pa bodo skupaj s partnerskimi podjetji, organizacijami ter fundacijami skrbeli za enakopravnost in pravice.

Pri zaposlovanju bodo pozorni na tri točke med študijem in službo. Pridobiti prvo službo, jo obdržati in poskrbeti za karierno napredovanje. »V imenu sveta guvernerjev lige NBA izražam navdušenje nad ustanovitvijo NBA Fundacije,« je povedal Larry Tanenbaum, guverner Toronto Raptors in predsednik sveta guvernerjev. »Vsi guvernerji se zavedamo svojih zmožnosti spremembe v tem svetu in predani smo podpiranju mladih temnopoltih na vseh področjih in vseh organizacijah po ZDA in Kanadi.«

Tesna povezava z ligo, igralci in predstavniki ekip

Predsednik sveta igralcev lige NBA in košarkar Chris Paul je dodal: »Ustanovitev NBA Fundacije je izjemen korak k zvišanju možnosti za temnopolto skupnost. Ponosen sem na ligo in njene igralce, da bomo z njihovo pomočjo več let pomagali mladim in jim nudili pomoč pri začetku samostojnega življenja.«

Fundacija bo svoje delo opravljala direktno v povezavi s tridesetimi klubi, igralci in sorodnimi organizacijami. »S sredstvi vseh tridesetih ekip, igralcev in lige bomo pripomogli k bolj kakovostnemu življenju mladih. Verjamem, da bomo preko organiziranih programov z natančno vizijo lahko spremenili ekonomijo in kulturo, v kateri se je znašla naša država,« je povedal Adam Silver, komisar lige NBA.

Svet NBA Fundacije bo predstavljalo osem ljudi. Štiri bodo iz sveta guvernerjev lige NBA, trije igralci oziroma predstavniki NBPA in en predstavnik lige NBA.

How Many More oziroma Koliko Še je napis, ki ga je izbral eden največjih zvezdnikov lige, Damian Lillard.
How Many More oziroma Koliko Še je napis, ki ga je izbral eden največjih zvezdnikov lige, Damian Lillard.

Začetek pogovorov že med tekmami

Poleg napisa Black lives matter, ki je na sredini igrišča vsake tekme v Orlandu, se pogovori začenjajo tudi z drugimi načini. Igralci nosijo puloverje in jopice z enakimi napisi, a to ni tisto, kar sproža največ pogovorov. Namesto svojih imen in priimkov, na dresih nosijo sporočila o enakosti. Primeri: Equality, Vote, Respect Us, How Many More, Say Her Name in tako dalje. Vsa sporočila so namenjena spremembi na bolje. Morda se sliši kot slab način za spreminjanje družbe, a pomisliti je treba drugače. Ko bo otrok pred televizijo vprašal, zakaj namesto Dončić piše Enakopravnost, mu bosta starša to lepo razložila. Vsaj upam, da bo tako. In enako bo, ko bo treba razložiti njihovo klečanje med himno.

Urednik portala Student.si

VIRNBA.com
Prejšnji članekHuaweiev ekosistem dosegel nov mejnik – ima že 1,6 milijona razvijalcev s celega sveta
Naslednji članekJulijsko potovanje po Islandiji 2020: 10 stvari, ki si jih moraš ogledati

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.