Julijsko potovanje po Islandiji 2020: 10 stvari, ki si jih moraš ogledati

Če je opazovanje polarnega sija ena izmed stvari, ki si jih želiš doživeti, preden se stegneš, potem je Islandija gotovo odlična destinacija za to. To lahko na Islandiji opazuješ skoraj izjemoma le v zimskem času, ta pa je, žal, precej neugoden za ogled še kakšne druge lepote tega otoka. Ledeniki, ki polzijo do nižin in na plažah puščajo ledene diamantne skulpture, slap pri slapu, vulkanski kraterji in vodna para, ki se iz tal dviga tudi po več 10 metrov visoko. Če razmišljaš o obisku Islandije v poletnih mesecih, ti v tem članku predstavljamo 10. stvari, ki jih nikakor ne smeš izpustiti.

 1. Naravni park Þingvellir

Sprehodi se med slapovi in mostovi in si oglej zgodovinsko mesto v neposredni bližini največjega naravnega jezera Þingvallavatn na Islandiji. Tukaj se nahajajo tudi ostanki prvega parlamenta, ustanovljenega že leta 930. Ta naravni park šteje tudi za prvo točko tako imenovanega Zlatega kroga treh najbolj priljubljenih izletnih točk.

 1. Slap Gullfoss

Naj te prevzame mogočnost tega slapa, ki ga tvori reka ledeniškega jezera. Velja za drugo atrakcijo Zlatega kroga, zlato pa nosi tudi v svojem imenu (gull (isl.) = zlato). Pristopiš lahko v neposredno bližino slapu, te bo pa na 3-minutni stezici do tja tudi precej poškropilo.

 1. Gejzirja Strokkur in Geysir

Zadnji atrakciji Golden circle turističnih znamenitosti se nahajata v vasici Haukadalur, ki je znana predvsem zaradi geotermalnih pojavov v obliki brbotajočega blata, fumarol in gejzirjev. Najbolj zanesljivo bruha prav gejzir Geysir in ravno po njem je poimenovan ta pojav bruhanja vodne pare po celem svetu. Njegov izbruh lahko ujameš na vsakih 8 do 10 minut.

 1. Slapova Seljalandsfoss in Skógafoss

Slapova se nahajata v neposredni bližini glavne ceste R1 in ju res ne smeš izpustiti. Prvi ti omogoča, da si ga z vstopom v manjšo jamo za njim ogledaš tudi z notranje druge strani. Skógafoss pa te bo očaral tako s pogledom od spodaj kot tudi iz podesta, kamor se povzpneš po 370 stopnicah. Tukaj te gotovo ne bo zeblo! ?

 1. Pohod do slapu Skaftafell in/ali sprehod do ledenika Vatnajökull

Če najdeš čas za 2-3 urni pohod, se lahko iz parkirišča Skaftafell podaš levo in navzgor mimo slapu Svartifoss do slapu Skasftafell in še dlje, ali pa se od parkirišča usmeriš desno proti ledeniku. Če ti peščene naplavine omogočajo dostop do ledenih površin, se za to odloči le s primerno alpinistično opremo (dereze in cepin so obvezni!).

 1. Ledeniško jezero Jökulsárlón in obala Diamond Beach

Ogromne ledene skulpture, ki počasi zapuščajo ledeniško jezero in se tu in tam v manjših kosih ustavijo na obali s črnim peskom še preden bi jih uspel objeti atlantski ocean. Prav izvenzemeljsko!

 1. Stuðlagil kanjon

Zanj ni vedel nihče do pred zgolj nekaj leti. Ta kanjon se je očem javnosti pokazal z izgradnjo hidroelektrarne, ki je močno znižala vodostaj reke. V neposredno bližino reke se lahko spustiš po vzhodni strani, po zahodni pa se lahko od parkirišča pri enem izmed najstarejših jeklenih mostov na Islandiji podaš na 2-urni pohod in v objektiv ujameš neverjetne podobe.

 1. Reykjahlið in jezero Mývatn ter okolica

Ne bomo ti preveč povedali, naj ostane presenečenje. Obvezno razišči okolico in si oglej: krater Hverfjall, jamo Grjótagjá (snemanje enega prizora iz Game of Thrones!), svojevrstno pokrajino Hverir in vulkansko jezero Krafla.

 1. Polotok Snæfellsnes

Pravijo mu tudi Islandija v malem. Tam boš na majhnem območju res lahko videl vse – od vulkana, obale, pestrega ptičjega živeža (puffini!) in različnega rastja. Polotok nosi tudi najvišji vrh, to je vulkan Snæfellsjökull z višino 1446 metrov in z ledenikom nastalim pred več kot 700.000 leti. Območje je med najbolj obiskanimi tudi zaradi romana avtorja Julesa Vernesa z naslovom Potovanje v središče Zemlje.

 1. Reykjavík

Vsaj za uro ali dve se izgubi po ulicah glavnega mesta in skušaj doživeti lokalni utrip. Hallgrímskirkja je obvezna postojanka.

Če ti morda ostane kaj časa pa ga lahko zapolniš še z ogledom:

 1. Razbitin letalske nesreče iz leta 1973 na črni plaži Solheimasandur. Parkirišče je tik ob glavni cesti, pohod do razbitin pa ti bo vzel približno uro časa v eno smer, tako da za ta ogled planiraj 3 ure.
 2. Kitov v Húsavíku na severu otoka. Tam je največja verjetnost, da jih boš lahko videl, večina ponudnikov te atrakcije pa to jamči tudi s povračilom denarja v primeru neuspešnega ogleda. Morda za ogled prepriča tudi nedavno posneta uspešnica Husavik – My Home Town, ki jo v duetu z Willom Ferrellom poje islandska pevka Molly Sandén.
 3. Ikonične ribiške vasice Höfn v vzhodnem delu otoka.

V prihodnjih člankih ti bomo zaupali še kako prihraniti denar, a vseeno doživeti največ, kako se primerno obleči ter kaj in kako spakirati.
Medtem pa nekaj utrinkov s potovanja že najdeš na našem Instagram profilu @revija_student v zadnjem IG TV posnetku.

Prejšnji članekLastniki NBA ekip bodo prispevali 300 milijonov dolarjev za pomoč temnopolti skupnosti
Naslednji članekNajboljši filmi z dinozavri in najboljše risanke z dinozavri

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.