Legalizacija konoplje: Nemčija slavi, kaj pa Slovenija?

Legalizacija konoplje v Nemčiji
Legalizacija konoplje v Nemčiji Foto: PromesaArtStudio iz iStock

Za 420 so se pred Bradenburškimi vrati v Berlinu zbrali in za slovesni prižig. To je že drugi “kadilski” shod od prvoaprilske proslave ob legalizaciji. Vse več govora o odpravi prepovedi rastline, ki po mnenju mnogih ni dovolj nevarna, da bi bila nezakonita, je tudi v Sloveniji.

Skoraj mesec dni od delne legalizacije

the cannabis leaf and judge gavel
Foto: jirkaejc iz iStock

V Nemčiji je 1. aprila 2024 začel veljati zakon o delni legalizaciji konoplje za osebno rabo, kar so proslavili s slovesnim prižigom pred znamenitimi Brandenburškimi vrati. Nemci lahko že skoraj mesec dni v javnosti posedujejo do 25 gramov konoplje in doma gojijo do tri rastline. Prodaja in nakup še nista dovoljena.

Neuradni praznik konoplje

Navdušenci nad konopljo in aktivisti za njeno legalizacijo se po vsem svetu, tudi pri nas, 20. aprila zbirajo, da proslavijo in stopijo kontroverzni rastlini v bran. Datum izvira iz kalifornijske anekdote o skupini srednješolcev v sedemdestih, ki so se zbirali ob 4:20 popoldne, da bi našli zapuščen nasad konoplje. 420 (four-twenty) je tako postal sleng za uživanje marihuane.

Oblak dima nad Brandenburškimi vrati

Po poročanjih berlinske policije se je pred Brandenburškimi vrati v soboto, 20. aprila, zbralo okoli 4000 ljudi. Skupaj so obeležili 420 in hkrati znova proslavili nedavno legalizacijo. Aktivist Andreas Müller je zbrane nagovoril: »Dragi nič več kriminalizirani uporabniki konoplje.«

Eine Mauer, ein Blick auf Brandenburger Tor und ein Schild Berlin
Foto: Stadtratte iz iStock

Dogajanje so povezovali koncerti in nagovori aktivistov, marsikdo je prišel tudi s plakatom v podporo novemu zakonu.

Deutsche Bahn napovedal, da kajenje na železniških postajah ne bo dovoljeno

Čeprav ima prevoznik na postajah določena območja za kadilce, uživanje hašiša in marihuane tam ne bo dovoljeno. Med razlogi navajajo, da bodo nova pravila ščitila tako mladostnike kot ostale mimoidoče. V bližini šol in igrišč ter v pešconah je namreč kajenje konoplje čez dan prepovedano.

Prejšnji članekKako je aplikacija ustavila trgovanje z ljudmi?
Naslednji članekKaj narediti s starimi in rabljenimi oblekami?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.