Kaj narediti s starimi in rabljenimi oblekami?

woman legs out of a pile of clothes on the floor. shopping addiction concept
Foto: ronstik iz iStock

Si med spomladanskim čiščenjem nabral kup oblek, ki ti niso več prav ali všeč in bi se jih rad znebil? Nisi edini!

Z razvojem hitre mode je lažje kot kdaj koli prej sprejemati nove trende in spreminjati svoj stil. Posledica tega pa je, da imamo doma polne omare oblačil, ki nam niso prav ali pa nam niso všeč. Hkrati pa poceni oblačila niso narejena za dolgotrajnost, presežek le teh pa pogosto konča v dolgi verigi preprodaje in recikliranja, ki zahteva veliko ogljika in dela, ali pa pristane kar neposredno na odlagališču.

V zadnjih nekaj desetletjih se je količina kupljenih oblačil na osebo v Evropski uniji povečala za kar 40%. Razlog za to so predvsem nizke cene oblačil, ki pa so posledično manj kakovostna. Njihova življenjska doba je vse krajša in tako hitro postanejo odpadek.

Povprečen prebivalec Amerike na leto ustvari okoli 37 kilogramov tekstilnih odpadkov, od tega jih gre kar 85% na odlagališča ali v sežigalnice, čeprav jih je 95% mogoče ponovno uporabiti. EU prebivalec v povprečju na leto kupi 26 kilogramov novih oblačil, odvrže pa jih okoli 11 kilogramov. Preventiva je seveda ta, da kupujemo manj, a kakovostno in nam bodo tako izbrana oblačila zdržala dlje časa.

Rear view of young woman looking at clothes on rack in her hands and choosing a new style for herself in the clothes store
Foto: AnnaStills iz iStock

Priljubljena alternativa je doniranje oblačil, vendar se le približno 10 do 20 odstotkov podarjenih oblačil proda v trgovinah z rabljenimi oblačili. Obstajajo različne možnosti doniranja, ki različno vplivajo na posameznikov ogljični odtis in skupnost. V nadaljevanju predstavljamo nekaj idej, kaj narediti s starimi in rabljenimi oblačili.

Prodaj ali izmenjaj

Oblačila, ki so dobro ohranjena in ti niso več všeč lahko prodaš ali podariš prijateljem ali znancem. Lahko pa jih tudi prodaš preko spleta. To sicer zahteva malo več časa in priprave, a s tem narediš dobro delo ter zaslužiš še kakšen evro. Za prodajo oblačil preko spleta jih moraš najprej (lepo) fotografirati in objaviti, nato komunicirati s potencialnimi kupci, ob uspešni prodaji pa moraš oblačilo tudi zapakirati in poslati. Oblačila lahko prodajaš na spletnih straneh kot so Bolha, Moja tvoja omara, Moj butik itd., ali v različnih Facebook skupinah in celo preko Instagrama.

Woman taking a photo of an article of clothing to sell online. in Barcelona, CT, Spain
Foto: Cavan Images iz iStock

Izmenjava oblačil in različne izmenjevalnice postajajo iz leta v leto bolj popularne. Izmenjevalnice organizirajo različna društva, študentske skupine, ter posamezniki, potekajo pa skoraj vsak mesec. Ko imaš torej kakšen kos ali dva, ki bi jih rad izmenjal, prebrskaj internet in se udeleži izmenjevalnice, ki poteka v bližini. Seveda pa lahko izmenjavo oblek organiziraš tudi v krogu prijateljev, družine ali sosedov ter se tako znebiš starih oblek, hkrati pa morda najdeš še kakšen nov kos oblačila.

Doniraj

Oblačila in hišni tekstil lahko doniraš tudi različnim humanitarnim organizacijam. Najvažnejše pravilo, ki ga moraš ob tem upoštevati pa je, da podariš dobro ohranjena oblačila, ki jih lahko uporabniki takoj oblečejo, ne da bi jih morali prej prati ali popravljati.

Nekatere izmed organizacij, ki sprejemajo rabljena oblačila so Rdeči križ Slovenije, Karitas, Kralji ulice…

Hišni tekstil kot so npr. brisače, rjuhe in odeje lahko odneseš tudi v zavetišča za živali, ki jih bodo z veseljem sprejeli.

Woman holding cardboard donation box full with clothes. Concept of volunteering work, donation and clothes recycling. Helping poor people
Foto: Damian Lugowski iz iStock

Predelaj in ponovno uporabi

V kolikor si vsaj malo spreten s škarjami in šiviljskim strojem lahko svoje obleke kar sam predelaš v nekaj novega. Iz majice lahko ustvariš nakupovalno vrečko ali prevleko za manjšo blazino, iz starih kavbojk pa modno torbico. Možnosti je nešteto, le navdih moraš poiskati.

Če pa bi delo s škarjami in šivanko raje prepustil komu drugemu, lahko oblačila podariš posameznikom in organizacijam, ki se ukvarjajo s predelavo rabljenega tekstila v povsem nove, unikatne izdelke. Nekateri izmed njih so Kulturno umetniško društvo Smetumet, Ropotarnica Maribor, Destilator, Reinkarnika, RE.DO

Oblačila in druge predmete lahko odneseš tudi v Centre ponovne uporabe, ki se nahajajo po celotni Sloveniji.

Sewing accessories
Foto: Valengilda iz iStock

Odnesi v zabojnik za tekstil

Če nimaš časa ali volje ukvarjati se z vsemi prej naštetimi možnostmi, lahko lepo ohranjena oblačila oddaš tudi v zabojnike za tekstil. Dandanes tovrstne zabojnike najdeš že skoraj na vsakem koraku, največjo mrežo zabojnikov pa ima organizacija Humana. Delež doniranih oblek se znajde tudi v različnih trgovinah z rabljenimi oblačili.

Schleswig, Germany - September 07, 2021: Humana container for clothing and shoes
Foto: artas iz iStock

Junior novinar

Prejšnji članekLegalizacija konoplje: Nemčija slavi, kaj pa Slovenija?
Naslednji članekS temi nasveti bo tvoj kolesarski hobi prijaznejši do okolja

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.