S temi nasveti bo tvoj kolesarski hobi prijaznejši do okolja

Je kolesarstvo okolju prijazen način premikanja?
Je kolesarstvo okolju prijazen način premikanja? Foto: Halfpoint iz iStock

Kolo je verjetno najbolj okolju prijazno prevozno sredstvo. To pa ne drži za kolesarstvo: šport namreč s stališča varovanja okolja ni najbolj optimalen. Tega se zavedajo tudi organizatorji dirk in Mednarodna kolesarska zveza (UCI), ki v zadnjih letih uvajajo določene ukrepe za varovanje okolja. Če spremljaš kolesarstvo po televiziji si morda že opazil »zelene cone« znotraj katerih kolesarji lahko odvržejo odpadke in bidone. Če to storijo drugje, sledi kazen. Kaj pa ti lahko storiš, da bo tvoj hobi okolju prijaznejši?

Kolesar si tudi, če ne slediš vsem modnim trendom

Kolesarska industrija vsako leto na vseh področjih ponudi nekaj novega. Če želiš slediti vsem trendom, moraš torej neprestano kupovati novo opremo, kolesarska oblačila in celo kolesa. A naj te trendi ne zanesejo: povsem »pravi« kolesar si tudi na nekoliko starejšem kolesu. Zato se pred nakupom vedno vprašaj, če to zares potrebuješ. Zelo hvaležna ti bo tudi denarnica. Obstaja le ena izjema: pozoren bodi na starost čelade. Te imajo namreč svojo življenjsko dobo, po kateri ne nudijo več zadostne zaščite. Material namreč s staranjem izgubi svoje lastnosti.

Athletic sportsman wearing glasses and gloves while tying his cycling helmet. Male cyclist putting on a helmet for safety. Professional cyclist getting ready for a ride on a mountain road
Foto: PeopleImages iz iStock

Reci NE CO2 bombicam

Če imaš kolo z zračnicami in plašči, se seveda lahko zgodi, da med kolesarjenjem predreš zračnico. Običajen postopek menjave zračnice vključuje polnjenje nove zračnice, kar lahko opraviš z majhno kolesarsko tlačilko. Danes se lahko zamudnemu »pumpanju« izogneš tudi z nakupom CO2 bombice, ki jo namesto tlačilke nosiš s seboj med kolesarjenjem. Ta vsebuje plin pod tlakom, ki v trenutku napolni zračnico. Ta rešitev je sicer nekaj minutk hitrejša, a slaba za okolje. Zato se odreci tej razvadi. Predrto zračnico pa lahko tudi zakrpaš, namesto da jo vržeš v smeti. Če še nikoli nisi krpal predrtih zračnic, ti bo v pomoč posnetek.

How To Fix A Bike Puncture - Repairing An Inner Tube

Smeti v žep, ne v naravo

Poleti ob cesti ležijo ovitki energijskih ploščic, gelov in druge sledi kolesarjev. To zares ni v redu! Obstajajo celo tako ignorantski kolesarji, ki smeti preprosto odvržejo med vožnjo. Večini pa kak papirček »odleti« med vožnjo, kar je še vedno posledica malomarnosti. Če opaziš, da med vožnjo izgubiš kak ovitek, se vedno ustavi in ga poberi. Vzelo ti bo le nekaj sekund, plastika pa bi v naravi ostala nerazgrajena še tisoče let. Najbolje je, da en žep »rezerviraš« le za smeti. Tako bo manj možnosti, da ti pri jemanju telefona ali prigrizka iz žepa, na tla pade še prazen ovitek, manj.

Kolo ni le športni rekvizit, ampak tudi prevozno sredstvo

Najbolj zagrizeni kolesarji prepogosto pozabijo, da ima kolo tudi povsem praktičen namen uporabe kot prevozno sredstvo. Vsaj na krajše razdalje se odpravi s kolesom. To vključuje vožnjo na fakulteto oziroma v službo, dnevne nakupe in obiske prijateljev. Do 26. maja se lahko pridružiš tudi izzivu Polni zagona kolesarimo v službo.

A rear view of a businessman commuter with electric bicycle traveling to work in city. Copy space.
Foto: Halfpoint iz iStock
Prejšnji članekKaj narediti s starimi in rabljenimi oblekami?
Naslednji članekZaradi tega nastane 38 bilijonov dolarjev škode vsako leto

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.